(VIDEO)

Jednostavnije ne može! DOMAĆI HLEB od 3 sastojka po receptu Džejmija Olivera + trik zbog kojeg će biti mekši od kupovnog

0

Poznati kuvar Džejmi Oliver ima recept za domaći hleb, nakon kojeg više nikad nećete kupovati u prodavnici.

Od jedne mere, možete da dobijete dve vekne preukusnog domaćeg hleba.
Od jedne mere, možete da dobijete dve vekne preukusnog domaćeg hleba.foto: Shutterstock/Marcelo_Krelling

Uvek je lepše kada napravite domaći hleb: ukus je neuporedivo lepši, hleb je mekši i ukusniji, sve je isplativije i jeftinije, a uz to, kao što kaže i čuveni kuvar Džejmi Oliver "pravljenje hleba je korisna, terapeutska, taktilna stvar i bićete ponosni na sebe kada ga napravite."

 

- Iz jednog ovakvog jednostavnog recepta za hleb, postoji milion stvari koje možete da uradite – da ih pravite velike, male, u plehu, na tacni, budite kreativni. Postoji i mnoštvo divnih brašna sa kojima možete eksperimentisati – integralno, raženo, speltino, koristeći mešavinu nekoliko različitih. Osim toga, pravljenje hleba je odlična stvar za decu – svideće im se - ispričao je Oliver, a prenosi Mirror.

 

Kako poznati kuvar kaže, ovaj recept za domaći hleb od dva sastojka (on nije računao vodu) ne može da bude jednostavniji.


Šta vam je potrebno za domaći hleb?

 

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kg brašna 
  • 650 ml vode

 

Za pravljenje ovog hleba će vam trebati 45 minuta, plus vreme da testo naraste, a od jedne mere možete da napravite dve vekne hleba. 

 

Priprema


Sipajte 650 ml mlake vode u veću činiju pre nego što dodate suvi kvasac i promešate ga viljuškom nekoliko minuta. 

 

Zatim sipajte veću količinu brašna i pola kašičice morske soli, koristeći viljušku da sve promešate.

 

Potom rukama spojite smesu u loptu od testa i dodajte postepeno još brašna sve dok vam se ruke i testo više ne lepe. 

 

Prebacite testo na podlogu posutu brašno i obavezno ga mesite jedno pet minuta, dok testo ne postane "elastično"

Napravite kuglu od testa pre nego što je stavite u činiju, zatim pospite brašno po vrhu i pokrijte ga "čistom, vlažnom kuhinjskom krpom". 

 

Ostavite ga da odmori sat i 30 minuta na mestu koje je toplo dok se ne udvostruči. 

 

Onda je vreme da "izbacite vazduh" udaranjem testa pesnicom, pre nego što ga premesite još nekih 30 sekundi.

 

U ovom trenutku možete preoblikovati testo kako želite ili da mu dodate neke semenke po želji, pa ostavite ga još jednom da odmori 30 minuta do sat vremena.

 

Kada se ponovo udvostruči, zagrejte rernu na 180ºC i lagano prebacite testo u rernu i pecite oko 35 minuta dok ne dobije zlatnu boju.


Ako niste sigurni da li je hleb pečen ili ne, možete da kucnete po dnu, a trebalo bi da se čuje šupalj zvuk ako je hleb gotov. 

 

Hleb stavite da se ohladi pre nego što ga poslužite.

 

 

makonda-tracker