Na zdravoj trpezi obavezno je povrće zelene boje, a spanać je jedna od namirnica koja se može spremiti na bezbroj jednostavnih načina
Porodična trpeza nekada je podrazumevala izobilje povrća, ali kako se vremenom životni tempo menjao, tako su se i naše navike u ishrani menjale.
Domaćice sada sve češće biraju da spremaju brza jela, koja su često samo izvor kalorija, a od nutritijenata gotovo da nema ništa u njima.
Ipak, ako želite zdravu a brzu varijantu ručka ili večere i to je moguće. Evo kako da spremite najukusnija jela od spanaća, a da u njemu sačuvate vitamine, minerale i ostale hranljive sastojke.
Kajgana od spanaća
Za zdrav i izbalansiran doručak ne treba vam mnogo vremena niti sastojaka. Najjednostavniji zdrav doručak možete da spremite od spanaća i nekoliko jaja.
Potrebno je:
- 3 jaja
- 100 g spanaća
Priprema:
U tanjir umutite jaja, posolite po želji. Ako imate svež spanać poparite ga kratko vrelom vodom, a potom iseckajte. Na malo maslinovog ulja propržite spanać 2,3 minuta, a potom dodajte umućeno jaje.
Pustite da se zapeče s jedne strane, a potom ga špatulom okrenite na drugu stranu. Pecite još nekoliko minuta i vaš obrok je spreman za konzumaciju.
Pasta sa belim mesom i spanaćem
Za brz ručak koji je hranljiv i ukusan potrebno vam je svega pola sata.
Potrebno je:
- 1 kesa makarona
- 400 g spanaća
- 300, 4000 g belog mesa
- 200 ml neutralne pavlake
- malo slaninice
Priprema:
Ukoliko imate svež spanać probarite ga kratko i iseckajte. Makarone stavite da se kuvaju. Belo meso isecite na kockice i propržite na malo maslinovog ulja. Zatim u meso dodajte spanać i zajedno dinstajte 2,3 minuta.
Nakon što ste to uradili trebalo bi da su i makarone kuvane. Iscedite višak vode i sklonite da vatre. Belo meso i spanać stavite u blender ili seckalicu, pa dodajte pavlaku za kuvanje i sve izblendirajte tako da se dobije kaša.
Nakon toga sve sjedinite sa makaronama i stavite još 2,3 minuta na šporet da se lepo sjedini i da pavlaka prokuva. Na kraju dodajte malo slaninice koju ste iseckali na kockice i propržili na tiganju tak da bude hrskava.
Ovo može i da se preskoči, ako hoćete zdraviji obrok, a ako ste gurman slanina će dati poseban ukus.
Kapama od spanaća
Musaka od spanaća je odličan izbor kako za ručak tako i za večeru. Lagana je, ne nadima, a ukusom osvaja.
Potrebno je:
- spanać
- mleveno meso
- crni i beli luk
- kisela pavlaka
- jaja
- mleko
- ulje
- so
- vegeta
- biber
Priprema:
Spanać obariti i iseckati. Propržiti luk sa mesom na ulju, kada je do pola gotovo, dolije se malo ovde. Musaka se ređa tako što stavljate sloj spanaća, fil sa mesom i opet spanać. Musaka se prelije umećenim jajima sa pavlakom i mlekom i dobro se zapeče.