budite oprezni

Može izazvati OŠTEĆENJA nervnog sistema i jetre: Ovaj čaj često konzumiramo, a ne znamo njegova ŠTETNA DEJSTVA

0

Morate obratiti pažnju na to u kojim količinama pijete ovaj napitak. 

foto: Shutterstock/guliver
foto: Shutterstock/guliver

Kada se prehladimo mnogi se odmah hvatamo za čajeve koji u većini slučajeva su odlični saborci u jačanju imuniteta, ali je važno da znamo koje čajeve u tim trenucima konzumiramo i u kojim količinama. Zato je važno da povedemo računa o tome koliko pijemo čaj od žalfije

 

Obična žalfija (Salvia officinalis) u svom sastavu sadrži jednu hemikaliju koja se zove tujon, koji se nalazi i u apstinu. Njegova dejstva su dugo i opširno proučavana, pa se može reći da je čak i u nekim slučajevima otrovan ako ga uzimate previše, a pored toga može izazivati oštećenje jetre i nervnog sistema. 

 

Žalfija
foto: Panthermedia, Profimedia

 

Kako konzumirati čaj od žalfije?

 

Kako se savetuje, najbolje je da ovaj čaj koristite samo za ispiranje usta. Neki nalazi kažu da je je moguće izbeći toksičnost tujona ukoliko žalfiju kuvamo oko 15 minuta. Ovaj slučaj je problematičan jer čaj može postati gorak. 

 

Ono što je bitno napomenuti jeste da žakfiju ne treba izbaciti iz upotzrebe, jer je zdrava za usnu duplju i za zube. Preporučuje se da uzmete listove žalfije i da njima protrljate zube i desni i da će oni učiniti vaše zube zdravijim i čvršćim. Proizvodi za kosu od žalfije su takođe veoma zdravi. 

 

 

makonda-tracker