divite joj se izdaleka

Deca i trudnice ne smeju ni da je dodirnu: Čuvena biljka ima MOĆNO LEKOVITO DEJSTVO, ali može da bude — VRLO(!) OTROVNA

0

S narodnim lekovima je uvek važno biti oprezan, a oni koji se prave od ovog popularnog cveta ni slučajno ne smeju da se koriste u samolečenju

foto: Kovalchuk Oleksandr/Shutterstock
foto: Kovalchuk Oleksandr/Shutterstock

Vrlo snažna biljka Convallaria majalis poznata je na našim prostorima kao đurđica, šmarnica i đurđevac, ali je najviše ljudi zna po njenom pomalo poetičnom imenu — đurđevak.


Biljka poznata po lepim, sitnim i zvonastim cvetovima bele boje obično cveta u maju, a pored toga što su je u prošlosti često poklanjali devojkama i što je đurđevak opevan u mnogim pesmama, on je poznat po lekovitim svojstvima.


Budući da je rasprostranjen po celom svetu, odavno je otkriveno da ima kardiotonično dejstvo, odnosno da jača srčani mišić. Generalno se koristi kod kardiovaskularnih problema jer širi krvne sudove srca, povoljno deluje kod angine pektoris, a pojedini tvrde i kod akutnog infarkta miokarda i na periferni krvotok. Uz to je odličan diuretik, a njeni delovi se primenjuju kod glavobolje i nervnih oboljenja. Poznato je da je đurđevak zastupljen i u kozmetičkoj industriji, pa ulazi u sastav brojnih proizvoda.

 

đurđevak
foto: Profimedia

Međutim, važno je imati u vidu da đurđevak ne sme da se koristi za samolečenje, već isključivo uz medicinski nadzor.


Đurđevak, naime, sadrži alkaloide i više od 38 srčanih glikozida, jedinjenja koja snažno deluju na srce, stomak i nervni sistem. Ovi glikozidi primenjuju se pri tretiranju zatajenja srca i srčane aritmije, a kada se unese doza veća od preporučene mogu da budu fatalni. Uz to, neki srčani glikozidi u ovoj biljci može da se prečisti u medicinske svrhe, ali s većinom to nije slučaj, pa nije bezbedna za upotrebu.


Štaviše, svi delovi đurđevka su toksični, a naročito seme i koren, dok i sok od đurđevka može da izazove upale.

 


Ukoliko se neki deo biljke proguta, može doći do trovanja, zbog čega treba biti vrlo oprezan kada se u blizini đurđevka nađu mala deca i kućni ljubimci, a u slučaju da deo đurđevka uđe u organizam obavezno se treba javiti lekaru što pre. Koliko će trovanje biti jako, zavisi od toga koji je deo progutan i u kojoj količini. Štaviše, kada je trovanje teško, može da se javi potreba za privremenim pejsmejkerom.


Ova biljka može da bude toliko otrovna da se ne preporučuje da ga beru trudnice i deca, a posle kontakta s njom važno je odmah temeljno oprati ruke i potom obratiti pažnju na simptome kao što su osećaj mučnine, povraćanje, dijareja, stomačni boloci, nesvestica, glavobolja, zujanje u ušima, poremećaj vida, usporen rad srca, pojačano znojenje...


Zbog toga upotreba narodnih lekova od đurđevka može da bude vrlo opasna i najstrože je zabranjena ukoliko ne postoji strog medicinski nadzor.

 

 

 

makonda-tracker