zdravlje porodice

Obratite pažnju pre nego što bude kasno: 5 znakova da ŠTO PRE treba da smanjite unos soli

0
Obožavate slanu hranu, ali niste sigurni jeste li počeli da preterujete s njom i kako se to odražava na vaše zdravlje? Evo koji su najčešći simptomi prekomernog unos soli.

 

foto: Profimedia

 

Ako često imate taj osećaj da ne možete da se napijete dovoljno vode, vreme je da smanjite unos soli.

 

Slana predjela: Bajadera od pilećeg mesa

 

Često vas muči glavobolja

 

Iako to ne bi bilo prvo što bi vam palo na pamet, jedan od mogućih uzroka glavobolje je i prekomerni unos soli. Dokazana je veza između visokog krvnog pritiska i glavobolje, ali u studiji koja je proučavala odnos unosa soli i glavobolje ispostavilo se da osobe koje unose 3.500 miligrama soli u toku dana čak tri puta češće pate od glavobolje od onih koje unose 1.500 miligrama soli, čak i ako generalno nemaju povišen krvni pritisak.

 

Ako vas često boli glava, pokušajte da smanjite unos soli, možda je to rešenje za glavobolju.

 

Svaki čas trčite u toalet

 

Tečnost koju pijemo nije jedino što nas tera da piškimo svaki čas. Isti efekat može imati i prekomerno unošenje soli. Ako jedete slano, vaši bubrezi moraju da rade "prekovremeno" da biste iz organizma izbacili svu tu so, što za posledicu ima to da piškite češće nego obično.

 

Gubitak fokusa

 

Višak soli dovodi do dehidracije, a kad je organizam dehidriran, teško nam je da izbistrimo misli. Rezultati naučnih studija pokazuju da čak i blaga dehidriranost loše utiče na naše sposobnosti pamćenja i zaključivanja, a usporava i naše reakcije na testovima pažnje. Osim toga, loše utiče i na raspoloženje, što je razlog više da slanik odložite na neko vreme...

 

 

makonda-tracker