i za zdravlje i za figuru

Samo 2 SASTOJKA munjevito TOPE MASTI: Čaj za mršavljenje koji deluje brzo, a pravi se za minut (RECEPT)

0

Lekovita svojstva ovih prirodnih sastojaka nadaleko su poznata, a zanimljivo je to što oni mogu da budu najvažniji saveznici u procesu mršavljenja

foto: Nina Buday/Shutterstock
foto: Nina Buday/Shutterstock

Pre nego što posegnete za preparatima sumnjivog sadržaja ili pokušate da se rešite viška kilograma izgladnjivanjem, koje nutricionisti strogo zabranjuju, najpre se okrenite prirodnim metodama koje podstiču sagorevanje masnih naslaga.

 

U tome vam od pomoći mogu biti dva sastojka, koji kada se koriste na pravi način, čine čuda za telo, na bezbroj načina!

 

Kako pomaže lovorov list?

 

Iako nam je lovorov list poznatiji kao savršen dodatak koji jelima daje specifičnu aromu, on ima široku primenu u narodnoj medicini. Poznato je da pomaže kod reume, grlobolje, za jačanje imuniteta i iskašljavanje šlajma, a zanimljivo je da ga mnogi primenjuju i kada žele da se reše viška kilograma.

 

lovor
foto: YAY Media AS / Alamy, Profimedia

Lovorov list izuzetno je cenjen zbog antioksidansnog i antigljivičnog dejstva, što može da bude povezano s mršavljenjem. Naime, više studija je pokazalo da prekomerno širenje kandide može negativno da se odrazi na metabolizam i dovede do dojenja, osećaja zamora i digestivnih tegoba, a u tom slučaju antigljivično svojstvo lovorovog lista može biti od ogromne pomoći.

 

Ova biljka, uz to, poboljšava varenje tako što stimuliše gastrointestinalni trakt i podstiče mokrenje, pa je odličan saveznik u detoksikaciji. Lovorov list pomoći će telu i da bolje apsorbuje hranljive materije, a sve to zajedno stvoriće pogodnije okruženje za gubitak masti iz organizma.


U kombinaciji sa cimetom lovorov list pomaže da se sagore i najupornije masne naslage.

 

Kako pomaže cimet?


Za ovaj aromatični začin vezuju mnoga lekovita svojstva jer ima antimikrobno i antiparazitsko dejstvo, a sadrži i antioksidanse, pa mnogi ističu da cimet pomaže pri zarastanju rana i snižava krvni pritisak i holesterol.

 

Cimet
foto: Profimedia

Istraživanja su pokazala da cimet smanjuje negativne efekte konzumiranja masne hrane, kao i da smanjuje apetit, produžava osećaj sitosti i ubrzava metabolizam. Uz smanjenje holesterola i ubrzano sagorevanje masti, sve to dovodi do bržeg dovođenja telesne težine u zdravo stanje.


Naučno je dokazano i da cimet pomaže osobama s dijabetesom, tako što poboljšava osetljivost na insulin i ubrzava raspored viška šećera do ćelija koje će ga iskoristiti kao izvor energije. Kao da sve to nije dovoljno, cimet blagotvorno utiče na varenje i sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta i ublažava dijareju, nadutost, gasove...

 

Kako iskoristiti moć lovorovog lista i cimeta za mršavljenje?


Sada kada smo savladali onaj naučni deo, vreme je da upotrebimo moći ovih začina za topljenje masnih naslaga! Ova kombinacija obično se konzumira u obliku čaja, gde je voda još jedini sastojak, ali je dozvoljeno zasladiti ga nekom zdravijom opcijom poput meda ili veštačkih zaslađivača ukoliko vam njegov ukus nije prijatan. Naravno, idealno je da se pije bez bilo čega kako ne bi značajno skočio nivo šećera u krvi.

 

lovor, čaj od lovora
foto: Profimedia

Čaj od lovorovog lista i cimeta za mršavljenje


Sastojci:

 

  • 3-5 lovorovih listova
  • 1 štapić cimeta ili 1 kašičica cimeta u prahu
  • 4 šolje vode
  • med ili stevija, po želji


Priprema


Stavite vodu da proključa, pa dodajte cimet i lovorov list i ostavite da se kuva 10-20 minuta na srednjoj vatri. Ostavite poklopljeno pet minuta, pa procedite, po želji zasladite i pijte toplo.


Ako želite, možete pripremiti veću količinu unapred i čuvati u frižideru najviše nedelju dana.

 

 

makonda-tracker