Obično dodatmo jedan do tri listića da bi jelo bilo ukusnije, a ovaj začin može se koristiti na mnogo načina.
Lovor je biljka poznata od davnina, a široku primenu imao je i u antičko doba i u srednjem veku.
Nama je danas njegov list najpoznatiji kao dodatak jelima koji pruža bogat i pun ukus, ali je malo poznato da se lovorov list može koristiti i kao narodni lek.
Poznato je da je on efikasan za bolje varenje, kao analgetik, naročito kod bolova u ušima, reume i glavobolje.
Uz to se često koristi i za jačanje imuniteta i iskašnjavanje sekreta, a pogodan je i za eliminisanje viška soli iz organizma.
Postoji mnogo načina da se koristi lovorov list, a jedan od najpoznatijih je čaj. Međutim, mnogi se kunu u domaći sirup, koji je ukusan i deluje snažno kod kašlja i bolova u grlu.
Domaći sirup od lovora
Sastojci:
- 6 suvih listova lovora
- sok od jednog limuna
- 3 kašike domaćeg meda
- 300 mililitara vode
Priprema
Prokuvajte vodu, pa ubacite listiće lovora i kuvajtejoš pet minuta, pa sklonite s vatre i poklopite.
Posle 5-10 minuta, izvadite listiće i ostavite da se prohladi, pa dodajte sok od jednog limuna i med.
Nakon što se ohladi, prelijte u staklenu i prethodno sterilisanu teglu.
Primena
Uzimajte po jednu kašičicu triput dnevno.
Čaj od lovorovog lista
Sastojci:
- pakovanje lovorovog lista
- 1,5 l vod
- 3 kašike meda
Priprema
Prelijte lovorov list vodom, pa ostavite da odstoji pola sata. Potom kuvajte i pustite da ključa oko pet minuta, pa skinite sa vatre. Ostavite da se hladi oko 40 minuta, pa izvadite listiće i dodajte med.
Primena
Pijte svakog dana po trećinu šolje, tokom 5 dana.