Medveđi luk, sremuš ili divlji luk, sve su to nazivi za jednu istu biljku koja raste svuda, a lekovita je toliko da ne možete ni da zamislite.
Medveđi luk karakteriše snažna aroma koja dolazi do izražaja kada se listovi protrljaju prstima.
U narodnoj medicini ova biljka je stotinama godina unazad poznata kao odličan čistač krvnih sudova. Prava je riznica vitamina A i C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i sumpora.
Ova biljka čini čuda za organizam pojedinca, neka od njenih lekovitih svojstava su:
- Snižava visok krvni pritisak
- Ima antibakterijsko dejstvo
- Snižava loš holesterol
- Sprečava bolesti srca
- Jača imunitet
- Povećava apetit
- Podstiče varenje
- Smanjuje umor
- Oporavlja jetru
Ukoliko nemate iskustva sa branjem samoniklih biljki, pripazite jer možete pomešati medveđi luk sa nekom drugom biljkom koja može biti čak i otrovna.
Konzumacija medveđeg luka se ne preporučuje trudnicama i osobama koje se bore sa gastritisom ili niskim krvnim pritiskom.
Od ove biljke možete napraviti ukusne palačinke koje će vas oduševiti, ali i sniziti krvni pritisak, potrebno je samo da u smesu za obične palačinke dodate 200 grama medveđeg luka i nakon toga premažete vaš specijalitet namazom po želji.