obavezno ga jedite

ANTIKANCEROGENA je samo jedna od njegovih supermoći: Pustite BELI LUK da klija i za 5 dana dobićete — ČUDO

0

Dok proklijali krompir odmah bacamo, proklijali beli luk jedna je od najvećih blagodeti iz prirode!

foto: tag2016/Shutterstock
foto: tag2016/Shutterstock

Beli luk ne spada bez razloga u najhvaljenije povrće kada je reč o uticaju na zdravlje. Njega često smatramo najboljim što na naše trpeze stiže iz prirode, a već više milenijuma zastupljen je u tradicionalnoj medicini širom planete.


Zahvaljujući garlicinu, skordininu i alicinu, beli luk deluje antibiotski, a zbog alicina ima i antikancerogeni potencijal, antivirusno, antigljivično, antiupalno, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo! Utvrđeno je da on deluje i afrodizijački jer podstiče protok krvi u polne organe. Beli luk sadrži brojne minerale, pre svega fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe i bakar, a odličan je izvor i vitamina, na prvom mestu vitamina C i vitamina B6.


Konzumiranje sirovog belog luka na prazan stomak pomaže u snižavanju nivoa holesterola, sprečava začepljenje arterija i blagotvorno deluje na zdravlje srca, a uz to i razređuje krv.

 

Zbog svega toga, dodavanje belog luka svakodnevnoj ishrani prava je "injekcija" za organizam.


Međutim, kada primetimo da je proklijao, često ga bacamo, što je velik greška!
Mnogi veruju da je svako proklijalo voće i povrće štetno i da sadrži toksične supstance, što u velikom broju slučajeva i jeste slučaj, ali ne i s belim lukom, koji može da bude veoma koristan posle klijanja.


Studija objavljena u naučnom magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je proklijali beli luk može da bude još zdraviji nego "običan".

 

Beli luk
foto: Shutterstock/Morinka
  • Prevencija raka


Prilikom klijanja belog luka, u njemu se povećava koncentracija fitohemikalija, odnosno grupe sastavljene od stotina i možda čak hiljada biološki aktivnih nehranjivih hemikalija koje normalno žive u biljkama. To znači da proklijali beli luk povećava antikancerogeno dejstvo, a uz to se pojačavaju i antioksidativna svojstva belog luka, odnosno eliminisanje slobodnih radikala, jednog od faktora za razvoj raka.

 

  • Za zdravo srca i krvne sudove


Fitohemikalije, uz to, deluju i tako što se poboljšava krvotok, štite arterije, deluju protiv holesterola i spečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti.

 

  • Niži rizik za moždani udar

 

Proklijali beli luk povećava nivo jona u telu, što smanjuje verovatnoću za stvaranje krvnih ugrušaka. Pored toga, on ima i nitrate, koji proširuju arterije, što dodatno smanjuju verovatnoću da će doći do blokiranja krvnog suda trombom.

 

beli luk
foto: Shutterstock
  • Protiv preranog starenja

 

Antioksidansi pomažu i u sprečavanju preranog starenja tako što uklanjaju slobodne radikala, istraživanja su pokazala da čenovi belog luka koji su klijali pet dana imaju najvišu koncentraciju antioksidanata.

 

  • Za jači imuni sistem

 

Ako patite od čestih infekcija ili makar samo prehlada, važno je da znate da proklijali beli luk deluje i tako što brzo jača imunitet! Uz to je efikasan i u brzom ublažavanju postojećih simptoma prehlade i gripa, poput kašnja i povišene temperature.

 

 

makonda-tracker