obratite pažnju!

Loša je po BUBREGE i JETRU: Ovu namirnicu JEDEMO SVI, a ima mnogo NEGATIVNIH DEJSTAVA

1
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mnogima je omiljeno jelo za doručak sendvič, u koji se obavezno pored salate stavlja i malo mesa, pri čemu je to obično šunka. 

 

Međutim, stručnjaci savetuju da je potrebno da budete oprezni sa ovom namirnicom. Zašto?

 

Pored toga što šunka sadrži dobre nutritijente, ona u sebi ima i one negativne, odnosno ima jednu nuspojavu — zadržava vodu u telu. 

 

 

Da bi šunka imala dobar ukus, prilikom pravljenja ovog proizvoda u šunku se dodaje dosta soli, odnosno kako je američko Ministarstvo poljoprivrede prenelo, radi se o tome da u 85 grama dimljene šunke ima čak 830 miligrama natrijuma.

 

Tako da prilikom čestog konzumiranja šunke to dovodi do zadržavanja vode u telu, te zbog toga mogu oticati stopala, šake ili zglobovi. 

 

Ali to nije sve... Posledica ima mnogo više od oticanja. Dakle, prilikom prekomernog unošenja soli i u organizam, prilikom zadržavanja vode dolazi do zadržavanja vode, čime se pravi pritisak na krvne sudove što može povećavajući rizik od infarkta ili moždanog udara.

 

Može doći i do gubljenja kalcijuna iz kostiju što može na duži rok da napravi ozbiljne probleme sa kostima. 

 

Takođe, velika količina soli može negativno uticati na jetru i bubrege. Nutricionisti preporučuju da je neophodno jesti šunku umereno, ali i to da je potrebno da popijete veću količinu vode.

 

 

 

 

makonda-tracker