blago za imunitet

Primetite ga samo kad vam se zakači za nogavicu: Čičak je SAMONIKLI DAR PRIRODE koji ima MAGIČNA dejstva na organizam

0

Čičak je samonikla biljka, koju mi tretiramo kao korov, a nismo ni svesni kakva sve lekovita svojstva ima.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Čičak raste svuda, nervira nas najviše kada se zakači za nogavicu i verovatno ne znate kakvo bogatstvo imate ispred sebe.

 

Postoji više vrsta ove biljke i svaka je lekovita. Jedina mana čička jeste što ima pomalo neprijatan miris, ali on prestaje kada se biljka osuši.

 

Mnogi narodi ga koriste u ishrani jer važi za odličnog prečišćivača krvi i izbacuje toksine. Može se koristiti i kao protivotrov na mesto ujeda zmije tako što ćete na to mesto sipati sok iz čičkovog lista.

 

Sprečava opadanje kose, leči reumu i dobar je za jetru. Zaista, ova biljka poseduje mnogo moći značajna je za ljudsko telo.

 

Može se svrstati u i diuretike. Podstiče znojenje, izbacivanje tečnosti i doprinosi čišćenju organizma. Čičak igra značajnu ulogu i kod regulisanja nivoa šećera u krvi zato što koren čička sadrži insulin koji dobro deluje kod dijabetičara.

 

Od korena ove biljke možete jednostavno napraviti čaj, ali postoje i drugi načini.

 

Uljni ekstrakt čička je odličan za masažu kože glave, na ovaj način hranite kosu i vraćate joj sjaj. Postupak je jednostavan. Za pripremu ulja potrebne su tri kašičice korena čička i 200 militara rafinisanog maslinovog ulja, spremljenu mešavinu ostavite da odstoji tri nedelje, a onda nanesite na kosu i glavu prekrijte flanelskom krpom. Tako prespavajte, pa operite kosu i postupak ponovite opet s vremena na vreme.

 

Protiv reume je odličan čaj od semenki. Pripremićete ga tako što jednu supenu kašiku semenki kuvate u pola litre vode pet minuta, a zatim ostavite da odstoji oko 15 minuta. Čaj pijte ujutru i uveče, ali samo po dve kašike.

 

 

 

makonda-tracker