zdrava hrana

Njihov nedostatak u organizmu može napraviti problem: 4 vitamina koje je neophodno unositi tokom zime

0

Neophodno je da tokom hladnih dana vaš organizam obogatite namirnicama koje su prepune sastojcima koje će mu donete mnogo blagodeti. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Vitamin D

 

Ono što je bitno da znate jeste da vaše telo proizvodi vitamin D kada je naša koža izložena sunčevoj svetlosti, ali kada je zima dani kratko traju i nema mnogo svetlosti, ali i zbog hladnoće mnogo više vremena provodimo u kući. Ali postoje namirnice koje mogu nadomestiti vitamin D, kao što su losos, gljive, skuša, tuna, jaja i namirnice sa mlekom. 

 

Vitamin C

 

Ovaj vitamnim važi za čudotvoran jer štiti naš imuni sistem od razni prehlada, te nas može držati zdravima tokom sezone gripa. Među namirnicama koje su dobar izvor vitamina C su paprika, narandže, kici, kelj, brokoli... Ovog vitamina ima najviše u voću i povrću. 

 

Cink, Minerali
foto: Danijela Maksimovic/Shutterstock

Vitamin E

 

Nedostatak vitamina E nije pojava koja se često javlja. Međutim, on je jako bitna komponenta koja održava našu kožu vitalnom. Nime, potrebno je da u zimskim periodima negujete svoju kožu kremama i losinonima bogatim vitaminom E. Takođe, ovaj vitamin smanjuje crvenilo i upale, kao i bore. 

 

Vitamin B

 

Ovih vitamina ima 8, koji imaju zajednički naziv B kompleks. Oni imaju posebne funkcije koje su jako bitne za očuvanje našeg zdravlja. Zimi ih najbolje možete unositi kroz žitarice, crveno meso, vitamin B, te je neophodno da konzumirate namirnice bogate ovim vitaminima jer naše telo ne može dugo da ih skladišti. 

 

 

makonda-tracker