Ove sitnice stvarno znače!

Protiv holesterola, infekcija, kao afrodizijak... Kako PRAVILNO jesti BELI LUK da iskoristite BAŠ SVE njegove blagodeti

0

Nešto najzdravije čime možete počastiti svoj organizam svakako je beli luk, ali kako iskoristiti pun njegov potencijal?

foto: Ekaterina Bondaretc/Shutterstock
foto: Ekaterina Bondaretc/Shutterstock

Odavno je poznato da beli luk spada u najmoćnije darove prirode kada je reč o dejstvu hrane na zdravlje. Već hiljadama godina narodi širom sveta upotrebljavaju beli luk u narodnoj medicni, a i brojna naučna istraživanja dokazala su njegovo snažno dejstvo.

 

Zahvaljujući garlicinu, skordininu i alicinu, beli luk deluje antibiotski, a zbog alicina ima i antikancerogeni potencijal, antivirusno, antigljivično, antiupalno, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo! Utvrđeno je da on deluje i afrodizijački jer podstiče protok krvi u polne organe. Beli luk sadrži brojne minerale, pre svega fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe i bakar, a odličan je izvor i vitamina, na prvom mestu vitamina C i vitamina B6.


Konzumiranje sirovog belog luka na prazan stomak pomaže u snižavanju nivoa holesterola, sprečava začepljenje arterija i blagotvorno deluje na zdravlje srca, a uz to i razređuje krv.


Zbog svega toga, dodavanje belog luka svakodnevnoj ishrani prava je "injekcija" za organizam!


Ali kako ga jesti pravilno?

 

beli luk
foto: Shutterstock
  • Obavezno ga jedite sirovog


Termička obrada smanjuje količinu alicina u ovoj namirnica, pa se preporučuje da se beli luk konzumira sirov. Najbolji efekat ima kada se unese u telo pre doručka, odnosno natašte, uz obaveznu čašu mlake vode.

 

  • Ako ga već kuvate, činite to kratko

 

Ukoliko beli luk jedete termički obrađen — kuvan, pržen ili pečen, neka termička obrada ne traje više od 10 minuta. To, u praksi, znači da rteba da ga dodate jelu pred sam kraj pripreme, kako ne bi izgubio svoja moćna svojstva.

 

  • Dobro ga zgnječite

 

Pre nego što pojedete beli luk, poželjno je da ga izgnječite kako bi se podstakla enzimska reakcija u kojoj se "aktivira" alicin.

 

beli luk
foto: Shutterstock
  • Nije dovoljan jedan čen


Nije neophodno svakog dana jesti čitavu glavicu belog luka, ali samo jedan čen je premalo. Stručnjaci ističu da je optimalna količina oko tri čena belog luka.

 

  • Pijte čaj od belog luka

 

Ako vam je sirovi beli luk nepodnošljiv, probajte ga u obliku čaja!
Tako ćete dobiti sav njegov potencijal za jačanje imuniteta, a preporučuje se da se jedan izgnječen čen prelije vodom i kuva najmanje dva minuta posle ključanja. Možete ga zasladiti s malo cimeta (dovoljno je pola kašičice) i s vrlo malo šećera, a neće odmoći ni sok od limuna.

 

 

makonda-tracker