ZDRAVE NAVIKE

Čuva srce, nižava pritisak, diže imunitet: Moćni CELER će preporoditi čitav organizam (+2 RECEPTA)

0

Ukoliko niste ljubitelji da svežeg celera u komadu, možete za doručak napraviti zdravi smuti koji će okrepiti čitav organizam.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Lekoviti celer je dvogodišnja zeljasta biljka iz familije štitonoša. Raste samoniklo po livadama, močvarskim mestima i priobalnom podrčju.

 

Iako organizmu ne obezbeđuje mnogo mikronutrijenata, doktorka Maji Feler ističe da su hranljive supstance koje celer sadrži itekako vredne pažnje.

 

Jedan od razloga je što sadrži antioksidanse kao što su beta-karoten, C vitamin i flavonoidi, kao i kofeinsku kiselinu koja se nalazi i u kafi, čaju i vinu.

Ipak, ono zbog čega nam je celer najkorisniji su njegova vlakna i “dobre” bakterije koje sadrži, a koje su zadužene za brojne probavne funkcije kao što su razgradnja hrane, apsorpcija hranljivih supstanci i kontrola crevne upale.

 

— Osim toga, celer je odličan za zdravlje srca, jer sadrži jedinjenja ftalide za koje se pokazalo da imaju blagotvoran efekat na krvni pritisak— rekla je dijetetičarka doktorka Simon Mudu za "Shape", prenosi Večernji.hr.

 

Ukoliko niste ljubitelji da svežeg celera u komadu, možete za doručak napraviti zdravi smuti koji će okrepiti čitav organizam.

 

Ledeni smuti

 

dva štapa celera

zelena jabuka

kašika praha moringe

šargarepa

pola banane

limunov sok

3 kocke leda

 

smuti
foto: Shutterstock/New Africa

Bust smuti

 

dva štapa celera

dve šake bejbi spanaća

krastavac

kašika praha spiruline

mleveni đumbir

sveža nana

 

Jedna šoljica seckanog celera sadrži i 29,6 mikrograma vitamina K, što je trećina preporučene dnevne količine za žene (90 mikrograma) i četvrtina za muškarce (120 mikrograma).

 

Taj vitamin je između ostalog potreban za stvaranje osteokalcina, proteina koji utiče na snagu kostiju jer je zadužen za taloženje kalcijuma u njima.

 

Celer
foto: Profimedia

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker