ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE

UKOLIKO IZBACITE BELI HLEB IZ JELOVNIKA, UBRZO ĆETE OSETITI BENEFITE: Osećaj umora, malaksalosti, nadutosti će nestati!

0

Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Beli hleb je prepun ugljenih hidrata i njegovo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem telu primećuje se gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

 

Ako hrana za mozak nije zdrava, organizam reaguje negativno i javlja se osećaj malaksalosti i umora.

 

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

 

Prerađeni ugljeni hidrati, kojih ima u belom hlebu, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji zatim vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo. To ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih zrna žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

 

domaći hleb, hleb
foto: Profimedia

Za razliku od integralnog ili crnog hleba, beli ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite onaj od celog zrna žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

 

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako su oni kvalitetni, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, javlja se osećaj malaksalosti i umora.

 

 

 

makonda-tracker