zdravlje u čaši

I probiotik i antibiotik! Najzdraviji prirodni napitak koji je toliko MOĆAN da ga mnogi piju UMESTO VODE

0

Zdravlje najčešće dolazi iz prirode, a postoje namirnice i napici koji obiluju vitaminima i mineralima i čine prava čuda za naš imunitet kada ih redovno konzumiramo.

foto: Fascinadora/Shutterstock
foto: Fascinadora/Shutterstock

Ako pripadate ljudima koji redovno konzumiraju i vole kefir, imamo odlične vesti za vas! Naime, kefir važi za najzdraviji prirodni napitak koji mnogi piju čak i umesto vode — a od toga imaju bezbroj prednosti i benefita.

 

 

Kefir je neverovatan izvor vitamina C, vitamina D, vitamina K2, sadrži 20% kalcijuma i isto toliko fosfora, 19% vitamina B2, 14% vitamina B12, 5% magnezijuma...

 

Sadržaj kalcijuma, vitamina K2 i D doprinose čak i sprečavanju osteoporoze! Zbog toga je odličan za regeneraciju i zdravlje kostiju.

 

Uz to, kefir obiluje probioticima i odličan je za varenje, funkcionisanje digestivnog trakta i uklanjanje gastro problema. Naime, za razliku od jogurta, koji sadrži nekoliko jogurtnih bakterijskih kultura, kefir ih ima blizu pedeset! Kefir zbog toga i sam važi za jedan od najmoćnijih prirodnih probiotika.

 

Smatra se i da ima antibiotska svojstva, te služi i kao prirodni antibiotik! On je odlično sredstvo u borbi sa infekcijama i štetnim bakterijama, poput ešerihije koli. Za to je zaslužna mlečna kultura koja se nalazi samo u kefiru: Lactobacillus kefiri.

 

Jogurt, Maska za lice, Maska za lice od jogurta
foto: Shutterstock

Kefir je fenomenalan i za snižavanje holesterola, a negde se mogu naći i podaci da čak utiče i na smanjivanje šećera u krvi. Takođe, navodi se i da je kefir pogodan i za osobe sa astmom i alergijama! 

 

Dakle — pravo čudo za imunitet.

 

Ne čudi i što mnogi ljudi posežu za kefir-dijetom kako bi smršali.

 

borovnica, voćni jogurt, jogurt
foto: Shutterstock

Iako se kefir se može koristiti kao lek u velikim količinama, vodite računa da to činite u kratkom razdoblju i ne preterujte sa konzumacijom.

Napravite pauzu jednom nedeljno i probajte da barem jedan dan ne konzumirate kefir.

 

Zanimljivo, ali na Tibetu postoji uverenje da je najbolje piti samo 2 šoljice dnevno, a nakon 20 dana odmoriti deset dana.

 

 

makonda-tracker