Med i kurkuma čine zlatnu mešavinu iz prirode.
Kurkuma (lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka, potiče iz tropske Južne Azije i pripada familiji đumbira (Zingiberaceae). Iz kurkume se dobija kurkumin, preciznije, iz korena ove biljke. Sam kurkumin važi za antioksidans, značajan faktor koji pomaže jačanju imuniteta zbog antivirusnih i antibakterijskih svojstava.
Kurkuma je jedan od najpopularnijih i najrasprostranjenijih začina na svetu, a osim po specifičnom ukusu i boji, ima veliku primenu. Ne samo u kulinarstvu, kurkuma je biser alternativne medicine.
Brojne su pozitivne strane ove biljke kada je u pitanju borba za zdravlje.
- Ima prirodni antiinflamatorni efekat
- Smanjuje rizik od bolesti srca
- Može pomoći u prevenciji kancera
- Korisna je za lečenje Alchajmerove bolesti
- Koristi se pri lečenju artritisa
- Ima benefite protiv depresije
- Usporava starenje
- Dobra je za neurološke probleme
U kombinaciji sa medom, kurkuma ima još jači efekat. Med i kurkuma čine zlatnu mešavinu čije dejstvo i dalje nije potpuno razjašnjeno. Svakako, pre korišćenja ove čudotvorne kombinacije, najbolje je savetovati se najpre sa lekarom!
Sastojci:
- 1 kašika kurkume u prahu
- 100 g meda
Kako da konzumirate?
Pomešajte sastojke u staklenoj posudi ili tegli. Uzimanje jedne kašičice svakog dana (recimo, uz čaj) može imati optimalne rezultate za jačanje vašeg imuniteta i preventivne borbe protiv bolesti, a trebalo bi da pomogne kod upala, virusa, infekcija...