Ukoliko se često nakon obroka osećate iscrpljeno i kao da u stomaku imate balon, možda je vreme za promenu jelovnika...
Nadimanje je često povezano sa stanjima poput nervoznih creva, ali glavnu ulogu ipak igra odabir namirnica. Ukoliko je pogrešan, čak i ljudi koji nemaju preterano osetljiv digestivni trakt mogu da osete simptome poput nadutosti.
Takva je obično hrana koja ima veliki udeo biljnih vlakana, zatim masna i/ili slana hrana, gazirana pića itd. Važno je imati na umu i da je važan način na koji jedemo ― ako završite s obrokom vrlo brzo, moguće je da ste progutali više vazduha. Tu su i genetski faktori, kao i još uvek neotkriveni problemi digestivnog sistema.
Jedan od najboljih načina da pomognete sebi je svakako da pažljivije pristupite planiranju obroka i jelovnika i okrenete se namirnicama koje su bogate kalijumom i vodom, jer se one lakše vare i sprečavaju zadržavanje natrijuma i tečnosti. Kod ljudi koji su skloni nadimanju je uvek dobra ideja konzumiranje kuvanog povrća umesto sirovog, kao i proklijalih žitarica, mahunarki, semenki...
Koja hrana ublažava nadimanje?
- Kinoa
Ukoliko nakon testenine ili hleba odećate nadutost ili makar nelagodu, moguće je da ste preosetljivi na gluten. Iako samo jedna od sto osoba na svetu ima celijakiju ― poremećaj tolerancije na gluten koji dovodi do oštećenja ćelija u crevima, procenjuje se da šestoro od stotinu ljudi ima neku vrstu reakcije i neprijatnosti posle konzumiranja pšenice.
Ako je to vaš slučaj, obavezno u svoj jelovnik uvedite kinou, pseudožitaricu koja se još naziva "majkom svih zrna" i koja ne sadrži gluten. Ona je bogata aminokiselinom lizinom, proteinima, vitaminima iz grupe B, vitaminom E, flavanoidima, antioksidansima, esencijalnim mineralima...
Krastavac
Budući da ovo povrće sadrži čak 95 odsto vode, ono je sjajan način da se brzo i lako hidrirate, uz ukusne zalogaje!
Krastavci pročišćavaju gastrointestinalni trakt i otklanjaju simptome kao što su zatvor, gasovi i nadimanje. Pored toga, sadrže flavonoid kvercetin, koji ima antizapaljensko dejstvo.
- Celer
I ovo povrće ima 95 odsto vode i, što je jednako važno, diuretičko dejstvo. Ne sadrži mnogo kalorija, ali zato ima 104 miligrama kalijuma po stabljici i flavonoide, uključujući apigenin, koji deluju protivupalno.
- Ananas
Pored brojnih prednosti konzumiranja ove voćke ― ima malo natrijuma i 180 miligrama kalijuma po porciji, ona je bogata protolitičkim enzimom bromelainom, koji razgrađuje proteine i poboljšava varenje.
- Jogurt
Budući da sadrži žive i aktivne biokulture, odnosno probiotike, za jogurt je dobro poznato da blagotvorno deluje na stomak, varenje i zdravlje gastrointestinalnog trakta. Pored toga, sadrži dosta kalijuma, koji deluje umirujuće pri osećaju nadimanja.