Jedna od najčešćih zabluda je da balerine gladuju da bi na sceni izgledale tako da nas očaraju prvim korakom. One su, zapravo, žene koje provode sate vežbajući i moraju da budu snažne, energične, izdržljive i fleksibilne, a sve to postiže se isključivo pažljivo biranim namirnicama
Za samo jedan baletski nastup, ponekad je potrebno i do 5.000 sati proba. Dok vežbaju, balerine moraju da budu sigurne da su njihova tela spremna za izazove koje sa sobom nosi tako složen ples, odnosno da su unele dovoljno nutrijenata, a ključ je ― uravnotežena ishrana.
Jelovnik balerina planira se tako da pruži snagu, fleksibilnost i energiju, da se zadrži vitkost i izbegnu povrede.
S obzirom na to da svakog dana plešu najmanje četiri sata dnevno, što znači da mogu da sagore i više od 1.200 kalorija, one moraju da imaju viši unos kalorija nego što se obično preporučuje za održavanje vitke figure. Kako piše Stelle, 55 odsto ishrane balerina sastoji se od ugljenih hidrata, 20 odsto od proteina i 25 procenata od nezasićenih masti.
Za portal Coveteur nekoliko balerina Nacionalnog baleta Kanade nedavno je podelilo svoj tipičan dnevni jelovnik, a sve su priznale da im je najveća slabost čokolada. Ipak, one je se ne odriču, već biraju verziju s većim udelom kakaoa.
Džilijan Vanston, koja danas ima 41 godinu i članica je ove ustanove od 1999. godine igrala je do sada u najvećim produkcijama u svojoj zemlji, a ljubitelji baleta gledali su je u "Alisinim avanturama u Zemlji čuda", "Zimskoj priči", "Tramvaju zvanom želja", "Uspavanoj lepotici" i mnogim drugim naslovima.
Ona planira da ode u penziju sledeće godine, a do tada nastavlja s rutinom koja joj je omogućila bogatu karijeru. Ona, kada je reč o ishrani, podrazumeva balans i pažljiv odabir namirnica koje će joj pomoći da postigne svaki lični i profesionalni cilj. Kako ističe, tokom čitavog dana pije vodu kako bi ostala hidrirana, a ovako izgleda njen tipičan dnevni plan ishrane.
Doručak
- kafa
- pola grejpfruta
- 2 kuvana jajeta
- spanać propržen u malsinovom ulju
Ručak
- zelena salata
- pileće grudi
- batat
- maslinovo ulje
- zeleni čaj
Večera
- pečeni losos s barenim brokolijem na malo malsaca
- paradajz
- voda
Užina
- šolja borovnica s pečenim bademima
- tamna čokolada s 90 odsto kakaoa