Često se može pročitati da jedan tanjir nedeljno tera bolesti, ali ne postoji nijedna medicinska studija koja to dokazuje.
Pasulj mnogi obožavaju — na koji god način da je pripremljen! Znamo i da je zdrav, ali možda niste znali koliko je zapravo koristan. Kad budete pogledali sve njegove benefite, odmah ćete ga pripremiti za nedeljni ručak!
Zbog čega je pasulj tako zdrav?
- odličan je izvor belančevina
- ne sadrži zasićene masti i holesterol
- sadrži esencijalne aminokiseline
Studija koja je objavljena u stručnom časopisu Medicinske asocijacije Kanade, pokazala je da pasulj odličan izvor vlakana i brojnih lekovitih materija.
Pasulj sadrži i brojne minerale, kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, natrijum i cink, zatim lecitin, a dobar je izvor folata, vitamina B2, B3 i B6, kao i vitamina K.
Koliko često ga treba konzumirati?
Jedna porcija pasulja obezbeđuje čak 20% dnevne potrebe za unosom vlakana. Preporučena doza je tri šoljice pasulja nedeljno — prema smernicama zdrave ishrane vlade SAD-a.
Napomena
Pasulj je mahunarka čije se zdravstvene prednosti ne dovode u pitanje jer obiluje proteinima, vitaminima i mineralima, ali je važno jesti ga u okviru uravnotežene i raznovrsne ishrane.
Često se na internet portalima može pronaći tvrdnja "jedan pasulj nedeljno tera bolesti", ali ona nije medicinski utemeljena i ne postoji nijedna studija koja potvrđuje da je konzumiranje jednog tanjira sedmično pouzdan način da sprečite razvoj bolesti.