oprez

Pasulj treba da bude deo vašeg jelovnika, ali jedan tanjir nedeljno nije garancija da neće doći do nastanka bolesti

0

Često se može pročitati da jedan tanjir nedeljno tera bolesti, ali ne postoji nijedna medicinska studija koja to dokazuje.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pasulj mnogi obožavaju — na koji god način da je pripremljen! Znamo i da je zdrav, ali možda niste znali koliko je zapravo koristan. Kad budete pogledali sve njegove benefite, odmah ćete ga pripremiti za nedeljni ručak!

 

Zbog čega je pasulj tako zdrav?

 

  • odličan je izvor belančevina
  • ne sadrži zasićene masti i holesterol
  • sadrži esencijalne aminokiseline

 

Studija koja je objavljena u stručnom časopisu Medicinske asocijacije Kanade, pokazala je da pasulj odličan izvor vlakana i brojnih lekovitih materija.

 

Pasulj sadrži i brojne minerale, kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, natrijum i cink, zatim lecitin, a dobar je izvor folata, vitamina B2, B3 i B6, kao i vitamina K.

 

Prebranac, Pasulj
foto: Shutterstock

Koliko često ga treba konzumirati?

 

Jedna porcija pasulja obezbeđuje čak 20% dnevne potrebe za unosom vlakana. Preporučena doza je tri šoljice pasulja nedeljno — prema smernicama zdrave ishrane vlade SAD-a.

 

Napomena

 

Pasulj je mahunarka čije se zdravstvene prednosti ne dovode u pitanje jer obiluje proteinima, vitaminima i mineralima, ali je važno jesti ga u okviru uravnotežene i raznovrsne ishrane.


Često se na internet portalima može pronaći tvrdnja "jedan pasulj nedeljno tera bolesti", ali ona nije medicinski utemeljena i ne postoji nijedna studija koja potvrđuje da je konzumiranje jednog tanjira sedmično pouzdan način da sprečite razvoj bolesti.

 

 

makonda-tracker