oprez

Gde se čuva meso, sme li voće s povrćem? Ovu hranu NIKAD ne držite zajedno u frižideru!

0

Ako ste već videli koje namirnice ne smeju da se čuvaju u frižideru, obavezno proverite koja hrana ne bi trebalo da stoji jedna pored druge kako se ne bi mešale bakterije

foto:  Andrey Armyagov/Shutterstock
foto: Andrey Armyagov/Shutterstock

Hranu uglavnom pakujemo u frižider bez previše zamišljanja o tome šta stoji pored čega ― imamo neka opšta nepisana pravila o tome gde šta stoji otprilike: jaja čuvamo u vratima, voće i povrće u fioci... Međutim, jeste li znali da to koje namirnice se nalaze jedna u blizini druge nije nevažno koliko se čini?


Kako upozoravaju iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, određene grupe namirnica ne bi smele da stoje zajedno zbog eventualne kontaminacije.

 

Tako, na primer, živinsko meso, riba, crveno meso i morski plodovi ne bi smeli da stoje na gornjoj polici frižidera jer je sirovo meso jedan od najčešćih uzroka kontaminacije i s njim treba biti vrlo oprezan. Zato je mudrije staviti ga na donju policu, kako bakterije iz njega, u slučaju curenja, ne bi dospele u drugu hranu.

 

frižider, hrana, namirnice, čuvanje hrane, skladištenje hrane
foto: Shutterstock

Voće i povrće naročito ne sme da stoji na polici ispod mesa, a njega obično držimo u fioci na dnu frižidera. Većina aparata za odlaganje hrane ima ovu posebnu pregradu namenjenu svežem voću i povrću, a dobra vest je to što oni mogu da se mešaju. Međutim, kako voće i povrće ispuštaju različite gasove, najbolje je držati zajedno ono koje je slično. Recimo, ne mešajte voće sa šargarepama niti pomorandže sa spanaćem i pokušajte da ih razdvojite onoliko koliko vam prostor dopušta jer je ovim plodovima potrebno da "dišu" ― ako su gadovi zarobljeni, voće i povrće brže truli. Uz to, izbegavajte pranje pre odlaganja jer ćete mu tako sigurno skratiti vek.


Što se tiče ostataka obroka, idealno mesto za njih jeste gornja polica, gde je temperatura najkonstantnija, pa ćete izbeći preterano razmnožavanje bakterija. Važno je ono što vam je ostalo od ručka bude dobro pokriveno kako se miris i, s njim mikroorganizmi, ne bi širili na ostale namirnice.
 

 

makonda-tracker