ne zaobilazite ih

Tokom zime ih konzumirajte svakodnevno: 5 namirnica koje zagrevaju organizam u hladnim danima

0

Ova hrana ima brojna blagotvorna dejstva, a jedno od njih je i to što pomažu u procesu termogeneze, odnosno doprinose zagrevanju tela.

foto: Leszek Glasner/Shutterstock
foto: Leszek Glasner/Shutterstock

Jasno je da hrana utiče na ljudski organizam na bezbroj načina, a jedan od njih tiče se i — termoregulacije. Zbog toga se u zimskim mesecima, kada temperatura pada, preporučuje unos zdravih namirnica koje, između ostalog, deluju i tako što zagrevaju telo.

 

Takva je obično hrana koja se duže vari, pa podstiče proces termogeneze, odnosno stvaranje toplote u organizmu. Dakle, treba se okrenuti zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima, složenim namirnicama koje se obrađuju nešto duže.

 

 

banane
foto: Profimedia

Ova voćka sadrži velike količine vitamina B i magnezijuma, koji su važni za normalno funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlezde, koje učestvuju u termoregulaciji. Pored toga, one će vam poboljšati memoriju i raspoloženje i pomoći da lakše utonete u san.

 

 

Đumbir
foto: Shutterstock

Ako vam se čini da nema stvari za koju se ne preporučuje čaj od đumbira, verovatno ste u pravu! Koren ove biljke spada u najzdravije darove prirode, a jedna od prednosti đumbira je i to što stimuliše termogenezu! Uz to, ima i dijaforetsko dejstvo, što znači da pomaže telu da se zagreje iznutra i da može da podstakne znojenje.

 

 

Ovsena kaša
foto: Profimedia

Započnite dan zobenom kašom i put ka poslu može vam biti prijatniji tokom zime! Ova žitarica odličan je izvor vlakana, blagotvorno deluje kod ljudi koji imaju visok holesterol i pruža osećaj sitosti.

 

 

Kafa
foto: Shutterstock/Alexandra Lande

Kofein je prečesto ozloglašen potpuno nepravedno — ovaj alkaloid ima mnoge prednosti, a jedna od njih je i to što ubrzava metabolizam i time povećava telesnu temperaturu. Verovatli li ne, ledena kafa još je efikasnija jer ima više kofeina! Naravno, u decembru ćete se radije okrenuti vrućoj ili toploj, koja će značajno pomoći u zagrevanju tela.

 

 

Jagnjetina
foto: Shutterstock

Jagnjetina, svinjetina i govedina odlični su izvori gvožđa, minerala koji prenosi kiseonik kroz organizam, a ljudi s manjkom gvožđa često imaju hladne ruke i stopala ili se lako zamaraju. Dakle, više gvožđa znači i — toplije telo! Pored toga, crveno meso obiluje i vitaminom B12, koji doprinosi zdravlju nervnog sistema i jačem imunitetu.

 


 

makonda-tracker