saveti za održavanje biljaka

Vašoj kućnoj baštici IMA SPASA! 5 trikova zahvaljujući kojima vam CVEĆE NEĆE PROPASTI tokom zime

0

Neke od njih uspevaju da se prilagode nižim temperaturama, dok je druge potrebno posebno zbrinuti tokom zime i jeseni

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Leto je već iza nas, tako da su visoke temperature spakovale kofere i odlaze, te svoje mesto ustupaju hladnijem vremenu. Tako se svi prilagođavaju ovoj promeni, te i ljubitelji cveća svoje biljke polako navikavaju na novo godišnje doba.

 

Ovo je pet trikova koji će vam pomoći da savršeno zbrinete biljke tokom zime:

 

1. Smestite ih u odgovarajući prostor

 

Kada dođu hladniji dani, potrebno je da cveće koje držite na terasi ili u dvorištu smestite u zatvoreni prostor kako bi prezimeli. Posebnu pažnju treba posvetiti palmi, fikusu i draceni.

 

Sobne biljke obavezno stavite kraj prozora i udaljite od izvora toplote, ali ih prilikom raspoređivanja stavite tako da imaju dovoljno prostora za rast. Takođe, uklonite opalo lišće i prebrišite prašinu.

 

2. Ne ostavljajte sukulente na niskim temperaturama

 

Ne bi trebalo da jutarnje mrazeve provode napolju, nego ih je potrebno skloniti u garažu, zastakljunu terasu i sl. Obratite pažnju i na to da ne budu direktno na betonu, nego ih je potrebno izdignuti i na taj način zaštititi od hladnoće. 

 

3. Obratite pažnju na zalivanje

 

Kada počne jesen, biljke ulaze u fazu mirovanja i tako je fotosinteza smanjena, te im je zbog toga potrebno manje vode, mada, zalivanje biljaka zavisi od i vrsta. Neke je potrebno više zalivati, nekima je potrebno otkloniti višak vode, neke zalivati vodom u kojoj su kuvana jaja - zbog minerala, a neke i zalivati blago zašećerenom vodom ukoliko počnu da venu.

 

4. Pravilno prehranjujte biljake

 

Isključivo ih prehranjujte početkom jeseni. Kada budete kupovali preparate, neka koncentracija azota bude manja, a fosfata i kalijuma veća, iako je najbolje da upotrebite organske preparate sa ekstratom algi i aminokiselina. 

 

5. Nemojte ih presađivati tokom jeseni

 

Baš ukoliko je neophodno presaditi ih, obavezno koristite novu zemlju i veću saksiju u kojoj ona nije boravila, jer tokom jeseni one žele da miruju.

 

 

 

 

makonda-tracker