"čiste" krvotok od glukoze

KOD INSULINSKE REZISTENCIJE I DIJABETESA SU OBAVEZNE U ISHRANI: 5 zdravih namirnica koje snižavaju šećer u krvi

0

Priroda je važan saveznik u borbi protiv povišenog šećera, a da biste uz njenu pomoć pobedili u njoj obavezno dodajte svom jelovniku ove namirnice

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

U narodnoj medicini širom sveta ove namirnice pokazale su se kao vrlo delotvorne u ishrani dijabetičara. Ukoliko ih, uz izbacivanje masti i slatkiša, fizičku aktivnost i propisanu terapiju, redovno konzumirate, možete biti sigurni da će vaše stanje biti pod kontrolom.


Čičoka

 

čičoka, čičoke, cvet čičoke
foto: Shutterstock

Jedan od ključnih sastojaka ove biljke je inulin, polisaharid koji ne pruža glukozu već fruktozu i koji normalizuje nivo triglicerida i holesterola, a čijom razgradnjom ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi.

 

 

Inulin je, uz to, i probiotik, pa stimuliše razvoj dobrih bakterija u crevima, poboljšava varenje, smanjuje loš holesterol i samim tim, rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Sadrži još i esencijalne aminokiseline, vitamine A, B, C i D, kao i kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum, a koristi je još i kao način da povećate plodnost i potenciju, ojačate imuni sistem i kosti i delujete preventivno na alergijske reakcije.


Brokoli


Ova biljka može da smanji štetan uticaj visokog šećera na organizam pored toga što ga snižava.

 

brokoli
foto: Profimedia

To čini zahvaljujući sulforafanu, izotiocijantu koji deluje tako što snižava nivo glukoze u krvi. Ova supstanca se oslobađa prilikom seckanja i žvakanja brokolija, zahvaljujući reakciji između glukozinolatnog jedinjenja po imenu glukorafanin i enzima mirozinaze.


Sulforafan se, takođe, povezuje s prevencijom raka, a poništava štetne efekte dijabetesa na krvne sudove, zahvaljujući čime smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.


Posebno se u poslednje vreme preporučuju klice brokolija, koje su lagane, hrskave i imaju vrlo bogat nutritivni sadržaj.


Cimet

 

Cimet
foto: Profimedia

Samo jedna kašika cimeta dnevno dovoljna je da se snizi nivo šećera u krvi, kao i triglicerida i LDL-a, tj. lošeg holesterola, i to uz pomoć katehina i epikatehina, koji stimulišu receptore insulina i inhibiraju enzime koji podstiču ćelijsko iskorišćavanje glukoze.

 


Često se preporučuje osobama kojima je dijagnotikovana insulinska rezistencija, a neka istraživanja su pokazala da indonezijski cimet može da smanji glikemiju za 10-29 odsto.


Maslačak

 

Maslačak
foto: Shutterstock

Nedavno smo pisali o namanje 10 sjajnih načina da se maslačak iskoristi kao lek, a malo je poznato da ovaj cvet pomaže i dijabetičarima. Kad procveta ova biljka, treba jesti 6-10 presnih stabljika dnevno u periodu od dve nedelje. Važno je da se opere sa cvetom i da se cvet tek potom otkine, kao i da se stabljika žvaće polako.


Koristan je i čaj od maslačka, a ova biljka je daleko zdravija nego što ste i pretpostavljali: list maslačka sadrži skoro sedam puta više vitamina A nego šargarepa i zelena salata, a tu su i vitamini C, G i B, kao gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum...


Pasulj

 

Pasulj
foto: Shutterstock

Često se može čuti da je konzumiranje pasulja sjajan način da se izbegne dijabetes tipa 2.


Iako je ova biljka kalorična, ona sadrži vitamine B1, B2, E, PP, pektin, proteine, ugljene hidrate, masti, esencijalne aminokiseline, lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe...


U pasulju se nalazi mnogo biljnih vlakana, koja u crevima usporavaju apsorpciju šećera iz hrane i time sprečavaju njegov brz prodor u krvotok.

 


 

makonda-tracker