icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

oprez!

Izaziva NAGLI SKOK ŠEĆERA: Hrana koju dijabetičari treba da izbegavaju u širokom luku

Podeli:


Jeste li znali da suvo grožđe ima oko četiri puta više ugljenih hidrata nego sveže? Iako su veoma popularne i nezaobilazne u našoj svakodnevici, pojedine namirnice su najstrože zabranjene dijabetičarima jer izazivaju nagli porast glukoze u krvi

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ugljeni hidrati, proteini i masti pružaju telu neophodnu energiju, ali ovi prvi imaju ogroman uticaj na nivo šećera u krvi i treba biti vrlo oprezan s namirnicama koje obiluju ugljenim hidratima.

 

Hrana je jedan od najvažnijih delova držanja dijabetesa pod kontrolom, a stručnjaci savetuju osobama kojima je dijagnostikovano ovo oboljenje da pažljivije biraju namirnice jer neke koje spadaju u najpopularnije dovode do naglog skoka glukoze.

 


Slatki napici

 

Gazirano piće
foto: Shutterstock

Iako je to očigledan odgovor na pitanje čega osobe kojima je dijagnostikovan dijabetes treba da se klone, nije naodmet pomenuti da se u samo 354 mililitra jednog popularnog gaziranog pića nalazi čak 38,5 grama ugljednih hidrata! Voćni sokovi su, uz to, obično prepuni fruktoze, koja je povezana s insulinskom rezistencijom i dijabetesom.


Brojna istraživanja ukazala su ne negativne efekte uživanja u slatkim i gaziranim pićima, a pored pogoršanja dijabetesa, ona loše utiču na zdravlje jetre, nivo triglicerida i holesterola, dovode do gojaznosti, usporavaju metabolizam, pogoršavaju zdravlje srca...


Transmasti

 

margarin
foto: Profimedia

Mogu se naći u margarinima i drugim namazima, a čest su sastojak keksa i kupovnih peciva ― i neprijatelj zdravlja.


Iako transmasne kiseline ne podižu direktno nivo šećera u krvi, one jačaju upalne procese, insulinsku rezistenciju i dovode do nagomilavanja masti u predelu stomaka, smanjuju nivo dobrog holesterola i loše utiču na kardiovaskularno zdravlje, a sve to nepovoljno deluje na dijabetičare.

 

Beli hleb, pirinač i testenina

 

Špagete, Špagete u Alfredo sosu
foto: Profimedia

Iako je teško reći "ne" hlebu, kiflicama i ostaloj hrani od rafinisanog brašna, dokazano je da ona značajno povećava nivo šećera u krvi kod ljudi kojima je dijagnostikovan dijabetes. Štaviše, studija italijanskih naučnika s Politehničkog univerziteta u Ankoni pokazala je da kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 namirnice s visokim udelom ugljenih hidrata smanjuju moždanu funkciju.
Ovakva prerađena hrana sadrži premalo vlakana, za koje je poznato da usporavaju asporpciju šećera u krvotoku.


Med

 

med
foto: Shutterstock

Iako spada u najzdravije darove prirode, med nije preporučljiv za ishranu dijabetičara jer može da dovede do naglog skoka glukoze. U samo jednoj supenoj kašici meda nalati se oko 17,3 grama ugljenih hidrata, a studija čiji su nalazi objavljeni 2015. u medicinskom časopisu "Dnevnik ishrane" pokazala je da dijabetičari imaju sličan porast šećera u krvi i pokazatelje zapaljenja bez obzira na to jesu li konzumirali beli šećer ili med.


Suvo voće

 

suvo voće, sušeno voće
foto: Shutterstock

Voće je bogat izvor vitamina i minerala, a u procesu njegovog sušenja ono gubi vodu i pojačava se koncentracija brojnih nutrijenata, ali i još nečega ― šećera. Tako se u 150 grama grožđa nalazi oko 27,3 grama ugljenih hidrata, a u istoj količini suvog grožđa oko 115 grama ugljenih hidrata!


To, naravno, ne znači da treba da se odreknete voća, ali uvek birajte ono koje sadrži manje šećera, poput bobičastog voća, i ne preterujte.

 

 

Inicijalizacija u toku...