samo za najhrabrije

ZA 20 DANA TOPI ČAK 20 KILOGRAMA! Dijeta ruskih kosmonauta je jedna od najrigoroznijih koje smo videli do sad

0

Iako je nazvana po ruskim putnicima u svemir, ova dijeta nema veze s kosmonautima

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dijeta ruskih astronauta je efikasan plan za mršavljenje koji vam omogućava da izgubite jedan kilogram svakog dana. Sam naziv ovog režima ishrane nema nikakve veze sa jelovnikom koji koriste astronauti, već je analogija sa spartanskim treningom na koji su ovi ljudi bili prinuđeni pre nego što su se vinuli u orbitu, piše Mondo.

 

Program traje 10 ili 20 dana, spada u niskokalorične dijete bez ugljenih hidrata, a jelovnik je isti svakog dana. Budući da se uz ovaj program drastično mršavi, ne preporučuje se da se drži više od jednom godišnje.


Osim što ćete se rešiti suvišnih kilogramna, ovaj režim ishrane garantuje i da će vam se koža iščistiti. Loša strana jeste najverovatniji jo-jo efekat kada se prekine sa ishranom, a ne primenjuje se izbalansirana ishrana.

 

 

Treba napomenuti i da ovaj režim nije pogodan za trudnice, dojilje, osobe koje pate od bolesti bubrega, srca, gastrointestinalnog trakta. Savet je i da se pre nego što započnete dijetu konsultujete se sa svojim lekarom.

 

Dijeta ruskih astronauta kombinuje dva principa - naglo smanjenje dnevnog unosa kalorija (oko svega 700 kcal dnevno), i većinski proteinsku ishranu sa minimalnim unosom ugljenih hidrata.Budući da je reč o minimalnom unosu kalorija, uz ovaj režim se ne preporučuje fizička aktivnost.

 

Jogurt
foto: Profimedia

Šta je ketoacidoza?


Ketoacidoza može da se javi kada telo nije u stanju da proizvede dovoljno insulina, i ono kako bi obezbedilo potrebnu energiju počinje da razgrađuje masti i mišićnu masu. Kada se to dogodi, dolazi do nagomilavanja toksičnih kiselina, ketona, u krvotoku, čime nastaje hemijski disbalans nazvan dijabetesna ketoacidoza.

 

Bitno je i napomenuti da niskokalorična proteinska dijeta povećava rizik od ketoacidoze, vrlo ozbiljnog metaboličkog stanja, zbog čega se ne preporučuje da se praktikuje više od jednom godišnje.

 

Jelovnik dijete ruskih astronauta

 

Da podsetimo, tokom svih 10 ili 20 dana koliko je dozvoljeno biti na ovom režimu ishrane, jelovnik se ne menja. Tokom čitavog perioda dijete zabranjeni su šećer, so, začini, hleb i peciva.

  • Doručak: 1 čaša kefira ili šolja kafe (bez šećera, mleka i drugih dodataka), kuvano jaje (može i prženo na teflonu ali bez masti)
  • Ručak: kuvana piletina bez kože i masnoća (ne više od 1/2 pilećih grudi srednje veličine), 500 ml bistre pileće čorbe, 1 čaša kefira ili crne kafe bez šećera
  • Užina: 1 čaša kefira ili šolja crne kafe bez dodataka
  • Večera: 1 čaša kefira ili 200 g nemasnog svežeg sira bez dodataka

 

 

makonda-tracker