![foto: Shutterstock](/data/images/2016/10/27/15/140725_shutterstock-382602475_ff.jpg?ver=1485257833)
Naučnici su na osnovu rezultata pojedinih istraživanja otkrili da osobe koje često jedu slatkiše nisu stopostotno krive što ne mogu da im odole, već za to postoji konkretan razlog – genetska predispozicija, stres i emocionalna nestabilnost, piše Yumama.rs.
Stručnjaci su otkrili varijantu gena, koja reguliše proizvodnju hormona zadovoljstva – dopamina.
Damama će se pretposlednja posebno dopasti: 9 čudesnih upotreba sode bikarbone
Otkrića koja su objavljena u magazinu Apetit smatraju se bitnim korakom u daljoj prevenciji i lečenju ovakvih problema.
![](http://glossy.espreso.co.rs/data/images/2016/04/03/16/125245_shutterstock-242350084_ff.jpg?ver=1485380842)
Tim naučnika uradio je istraživanje na 150 četvorogodišnjaka čije majke pate od depresije, prilikom koje imaju problem povezivanja sa svojom decom.
Deci su bili ponuđeni obroci, jedan zdrav i jedan nezdrav, a na njima je bilo da izaberu. U okviru istraživanja i majke su popunile upitnik o ishrani dece.
Otkrili smo da je varijanta gena koja reguliše aktivnost dopamina, odgovornog za našu reakciju na hranu, odredila količinu ukusne, slatke hrane poput sladoleda i čokoladica koju su deca jela", istakli su autori studije.
Ovo je posebno bilo istaknuto kod devojčica koje nose gen zadužen za funkciju dopamina.