i slano i slatko - prste da poližete!

Okrepljenje i za dušu i za telo: 10 najukusnijih i najzdravijih jela za post na vodi (RECEPTI)

0
Pravi post ima dve strane, telesnu i duhovnu. Sastoji se u uzdržavanju od mrsne hrane i preizobilnih jela, ali prvenstveno u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela.

 

9. Svetogorska čorba

 

foto: Profimedia

Potrebno:

 

Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, aleva paprika, so, nekoliko zrna bibera, celerov i peršunov list, mirođija

 

Priprema


Riblje glave skuvati sa 2-3 glavice crnog luka, 2-3 šargarepe, korenom celera i nekoliko zrna bibera. U drugom sudu propržiti 3-4 glavice crnog luka i dve šargarepe, isečene na kolutove. Naliti vodom u kojoj s se kuvale glave od ribe, prethodno proceđenom. Očistiti meso od kostiju i dodati u čorbu. Posoliti, pobiberiti, a malo aleve paprike dodati direktno u kipuću čorbu. Na kraju dodati testeninu, kratko kuvati i skloniti sa vatre. Posuti seckanim lišćem celera, peršuna i mirođije.

 

10. Tufahije

 

foto: Profimedia

Potrebno:

 

700 gr jabuka, 500 gr šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1/2 l vode, sok od pola limuna

 

Za fil:

 

150 gr šećera,100 gr oraha, 50 gr badema, 50 grama trešanja iz kompota, 1 kesica vanilin šećera, 5 banana, 1 limun

 

Priprema

 

Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljuštiti, pa kašičicom oštrog vrha ili nožem izvaditi srce i semenke. Pripremljene jabuke staviti u ključalu vodu sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu.
Kuvane i oceđene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati šećer i sok od limina, pa skuvati gust sirup. Pomešati šećer, vanilin šećer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umućene banane. Sve dobro promešati, nafilovati jabuke i preliti ih sirupom. Na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trešnjom iz kompota.

 

 

makonda-tracker