birajte, nećete pogrešiti

Toliko dobre da nećete stati dok ne vidite dno tegle: Crvene paprike KURTOVKE na četiri (najlepša) načina

0

Ukoliko želite zimnicu koja će se pojesti do zadnjeg parčeta onda je ovo recept kao stvoren za vas 

4 RECEPTA ZA PAPRIKU
4 RECEPTA ZA PAPRIKU foto: Shutterstock / Nazile Keskin

Priprema zimnica je tradicija se godinama čuva i prenosi s kolena na koleno u domovima srpskih, ali i drugih domaćica. Tegle pune ukusnih specijaliteta će sigurno učiniti srećnim vaše ukućane koji će uživati svim čulima.

 

Među omiljenim namirnicama svakako su paprike, sočne, aromatične i zahvalne za pripremu na različite načine. Bilo da volite blago kisele, pečene ili u ulju, paprika će uvek biti dobrodošla na stolu.

 

Priprema zimnice od paprika ne zahteva previše vremena, ali donosi mnogo zadovoljstva i pohvala ukućana. Paprike se mogu kombinovati sa belim lukom, renom, vinom ili maslinovim uljem, a izbor začina doprinosi posebnom ukusu.

Slede četiri proverena recepta sa kojima retko ko greši.

 

Barena paprika

 

Sastojci:

 

  • 1000 g zdravih paprika
  • 5 l vode
  • 250 g soli
  • 50 ml esencije (ukoliko imate)
  • 50 g šećera u kristalu
  • 50 ml ulja
  • nekoliko zrna bibera
PAPRIKE ZA TEGLU RECEPTI PRSTE DA POLIŽEŠ
PAPRIKE ZA TEGLU RECEPTI PRSTE DA POLIŽEŠ foto: Svetlana Monyakova/Shutterstock

Priprema:

  1. Paprike operite, očistite od semenki i prepolovite.
  2. U veću šerpu sipajte vodu, so, šećer, esenciju, ulje i biber, pa stavite da proključa.
  3. U provrelu tečnost stavite paprike da se upola skuvaju.
  4. Složite ih u zagrejane tegle i prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale.
  5. Na vrh svake tegle dodajte po nekoliko kašika ulja. Tegle zatvorite patent zatvaračima ili povežite celofanom/pergament papirom i čuvajte na hladnom mestu.

Kisela paprika

 

Sastojci:

 

  • 5 kg paprika
  • 3 l vode
  • 200 g soli
  • 1 šoljica esencije
  • 250 ml ulja
  • 10 kocki šećera
  • 20 zrna bibera
  • po želji, komadić rena

 

KISELE PAPRIKE IZ TEGLE SU ODLIČNE TOKOM ZIME
KISELE PAPRIKE IZ TEGLE SU ODLIČNE TOKOM ZIME foto: Shutterstock / Nazile Keskin

Priprema:

 

  1. Paprike operite i osušite.
  2. U veću šerpu sipajte vodu, so, esenciju, ulje, šećer i biber, pa prokuvajte.
  3. Vrelu tečnost prelijte preko paprika u šerpi i odmah poklopite.
  4. Kada se paprike potpuno ohlade, složite ih u tegle, prelijte istim sokom i dodajte po komadić rena.
  5. Tegle zatvorite i čuvajte na mestu za zimnicu.

 

Cepana paprika u ulju

 

Sastojci:

 

  • 1 kg zdravih paprika 
  • so po ukusu
  • ulje
  • po želji, beli luk i sirće za posluženje

 

Priprema:

  1. Paprike operite, oljuštite, očistite od semenki i prepolovite po dužini.
  2. Slažite ih u čiste tegle red paprika – malo soli – i tako dok ne napunite teglu.
  3. Na vrh dodajte malo konzervansa, prelijte uljem i povežite celofanom.
  4. Po želji, pre serviranja začinite sitno seckanim belim lukom i malo sirćeta.
CEPKANA PAPRIKA JE PARAVI GURMANLUK
CEPKANA PAPRIKA JE PARAVI GURMANLUK foto: Shutterstock / 5PH

Pečene paprike sa renom

 

Sastojci:

 

  • 1 kg mesnatih paprika
  • so
  • 1–2 kašike renog korena, krupno izrendanog
  • nekoliko zrna bibera
  • list lovora
  • vino sirće
  • ulje
  • beli luk po želji

 

Priprema:

 

  1. Paprike osušite u hladu jedan do dva dana.
  2. Ispecite ih na vreloj plotni i posolite, ostavite da prenoće.
  3. U čiste i dobro osušene tegle slažite red paprike, nekoliko zrna bibera, list lovora i red rena, i tako dok se tegle ne napune.
  4. Sipajte sok koji su paprike pustile tokom noći, a zatim dodajte vino sirće.
  5. Poklopite teglice i po potrebi dolijte još sirćeta.
  6. Kada su paprike "prevrle", dodajte na vrh beli luk i malo ulja. Tegle zatvorite i čuvajte među zimnicom.

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker