Ukoliko želite zimnicu koja će se pojesti do zadnjeg parčeta onda je ovo recept kao stvoren za vas
Priprema zimnica je tradicija se godinama čuva i prenosi s kolena na koleno u domovima srpskih, ali i drugih domaćica. Tegle pune ukusnih specijaliteta će sigurno učiniti srećnim vaše ukućane koji će uživati svim čulima.
Među omiljenim namirnicama svakako su paprike, sočne, aromatične i zahvalne za pripremu na različite načine. Bilo da volite blago kisele, pečene ili u ulju, paprika će uvek biti dobrodošla na stolu.
Priprema zimnice od paprika ne zahteva previše vremena, ali donosi mnogo zadovoljstva i pohvala ukućana. Paprike se mogu kombinovati sa belim lukom, renom, vinom ili maslinovim uljem, a izbor začina doprinosi posebnom ukusu.
Slede četiri proverena recepta sa kojima retko ko greši.
Barena paprika
Sastojci:
- 1000 g zdravih paprika
- 5 l vode
- 250 g soli
- 50 ml esencije (ukoliko imate)
- 50 g šećera u kristalu
- 50 ml ulja
- nekoliko zrna bibera
Priprema:
- Paprike operite, očistite od semenki i prepolovite.
- U veću šerpu sipajte vodu, so, šećer, esenciju, ulje i biber, pa stavite da proključa.
- U provrelu tečnost stavite paprike da se upola skuvaju.
- Složite ih u zagrejane tegle i prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale.
- Na vrh svake tegle dodajte po nekoliko kašika ulja. Tegle zatvorite patent zatvaračima ili povežite celofanom/pergament papirom i čuvajte na hladnom mestu.
Kisela paprika
Sastojci:
- 5 kg paprika
- 3 l vode
- 200 g soli
- 1 šoljica esencije
- 250 ml ulja
- 10 kocki šećera
- 20 zrna bibera
- po želji, komadić rena
Priprema:
- Paprike operite i osušite.
- U veću šerpu sipajte vodu, so, esenciju, ulje, šećer i biber, pa prokuvajte.
- Vrelu tečnost prelijte preko paprika u šerpi i odmah poklopite.
- Kada se paprike potpuno ohlade, složite ih u tegle, prelijte istim sokom i dodajte po komadić rena.
- Tegle zatvorite i čuvajte na mestu za zimnicu.
Cepana paprika u ulju
Sastojci:
- 1 kg zdravih paprika
- so po ukusu
- ulje
- po želji, beli luk i sirće za posluženje
Priprema:
- Paprike operite, oljuštite, očistite od semenki i prepolovite po dužini.
- Slažite ih u čiste tegle red paprika – malo soli – i tako dok ne napunite teglu.
- Na vrh dodajte malo konzervansa, prelijte uljem i povežite celofanom.
- Po želji, pre serviranja začinite sitno seckanim belim lukom i malo sirćeta.
Pečene paprike sa renom
Sastojci:
- 1 kg mesnatih paprika
- so
- 1–2 kašike renog korena, krupno izrendanog
- nekoliko zrna bibera
- list lovora
- vino sirće
- ulje
- beli luk po želji
Priprema:
- Paprike osušite u hladu jedan do dva dana.
- Ispecite ih na vreloj plotni i posolite, ostavite da prenoće.
- U čiste i dobro osušene tegle slažite red paprike, nekoliko zrna bibera, list lovora i red rena, i tako dok se tegle ne napune.
- Sipajte sok koji su paprike pustile tokom noći, a zatim dodajte vino sirće.
- Poklopite teglice i po potrebi dolijte još sirćeta.
- Kada su paprike "prevrle", dodajte na vrh beli luk i malo ulja. Tegle zatvorite i čuvajte među zimnicom.
Bonus video:
Zasladite se slaninom




