Ovo je trik kuvara iz restorana koje svaka domaćica treba da zna jer štedi novac, a ukus pljeskavica je fenomenalan!
Pljeskavice ili kako ih drugačije zovu faširane šnicle oduvek su jedno od omiljenih jela na porodičnoj trpezi.
Međutim, kako rastu cene mesa, sve više domaćica razmišlja o načinima da uštedi novac, a da pri tome ne ugrozi kvalitet i ukus. Na sreću postoji način da udvostručite količinu mesa i to bez upotrebe brašna, prezli ili krompira.
Tajna je u dodavanju svežeg povrća sa visokim sadržajem vode. Uz prave proporcije i jednostavne kulinarske tehnike, 500 g mlevenog mesa može dati celi kilogram pljeskavica koji će oduševiti i odrasle i decu.
Za ovaj recept možete koristiti mleveno pileće ili svinjsko meso, patlidžan i bundevu. Povrće ne samo da povećava zapreminu mesa, već čini da pljeskavice budu mekane, a da pri tome ne nadjača pravi mesni ukus.
Sastojci:
- 500 g pilećeg ili svinjskog mlevenog mesa
- 100 g oljuštenog patlidžana
- 100 g sirove bundeve
- 1 srednji crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 2 kašike sitno mlevenih ovsenih pahuljica
Priprema:
- Povrće grubo iseckajte, pa izblendirajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte jaje, ovsene pahuljice, sitno seckani crni i beli luk.
- Mešajte smesu dok ne postane homogena, začinite solju i sveže mlevenim biberom po ukusu. Važno je da udeo mesa bude malo veći od povrća, tako ćete sačuvati bogat ukus i pravilnu teksturu.
- Formirajte male pljeskavice mokrim rukama kako se meso ne bi lepilo.
- Pržite ih u dobro zagrejanom tiganju sa minimalnom količinom ulja, po 2–3 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ne pokrivajte poklopcem, pljeskavice će ostati pahuljaste i neće postati vodenaste.
Posluživanje:
Gotove kotlete poslužite tople uz pire krompir, heljdu, pirinač ili salatu od svežeg povrća. Odlični su i domaći sosovi na bazi pavlake i začinskog bilja ili paradajz pirea sa belim lukom.
Ovaj način pripreme nije samo ekonomičan, već i zdrav – šnicle su manje kalorične, a i dalje hranljive i ukusne. Jednostavan trik koji bi svaka domaćica trebalo da zna.
Bonus video:
Pljeskavice od crva, bube...




