sjajno je i preukusno

Kako od 500 g mesa napraviti kilo pljeskavica? Kuvari otkrivaju tajnu za koju vam ne trebaju ni brašno ni krompir

0

Ovo je trik kuvara iz restorana koje svaka domaćica treba da zna jer štedi novac, a ukus pljeskavica je fenomenalan!

NAJUKUSNIJE PLJESKAVICE OD POVRĆA I MESA
NAJUKUSNIJE PLJESKAVICE OD POVRĆA I MESA foto: Shutterstock/Anastasia_Panait

Pljeskavice ili kako ih drugačije zovu faširane šnicle oduvek su jedno od omiljenih jela na porodičnoj trpezi.

 

Međutim, kako rastu cene mesa, sve više domaćica razmišlja o načinima da uštedi novac, a da pri tome ne ugrozi kvalitet i ukus. Na sreću postoji način da udvostručite količinu mesa i to bez upotrebe brašna, prezli ili krompira. 

 

Tajna je u dodavanju svežeg povrća sa visokim sadržajem vode. Uz prave proporcije i jednostavne kulinarske tehnike, 500 g mlevenog mesa može dati celi kilogram pljeskavica koji će oduševiti i odrasle i decu.

Za ovaj recept možete koristiti mleveno pileće ili svinjsko meso, patlidžan i bundevu. Povrće ne samo da povećava zapreminu mesa, već čini da pljeskavice budu mekane, a da pri tome ne nadjača pravi mesni ukus.

 

Sastojci:

 

  • 500 g pilećeg ili svinjskog mlevenog mesa
  • 100 g oljuštenog patlidžana
  • 100 g sirove bundeve
  • 1 srednji crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike sitno mlevenih ovsenih pahuljica

 

UKUSNE PLJESKAVICE SA DODATKOM POVRĆA
UKUSNE PLJESKAVICE SA DODATKOM POVRĆA foto: myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

 

  1. Povrće grubo iseckajte, pa izblendirajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte jaje, ovsene pahuljice, sitno seckani crni i beli luk.
  2. Mešajte smesu dok ne postane homogena, začinite solju i sveže mlevenim biberom po ukusu. Važno je da udeo mesa bude malo veći od povrća, tako ćete sačuvati bogat ukus i pravilnu teksturu.
  3. Formirajte male pljeskavice mokrim rukama kako se meso ne bi lepilo.
  4. Pržite ih u dobro zagrejanom tiganju sa minimalnom količinom ulja, po 2–3 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ne pokrivajte poklopcem, pljeskavice će ostati pahuljaste i neće postati vodenaste.
PLAVI PATLIDŽAN JE ZDRAV I ZADRŽAVA VODU
PLAVI PATLIDŽAN JE ZDRAV I ZADRŽAVA VODU foto: Africa Studio/Shutterstock

Posluživanje:


Gotove kotlete poslužite tople uz pire krompir, heljdu, pirinač ili salatu od svežeg povrća. Odlični su i domaći sosovi na bazi pavlake i začinskog bilja ili paradajz pirea sa belim lukom.

 

Ovaj način pripreme nije samo ekonomičan, već i zdrav – šnicle su manje kalorične, a i dalje hranljive i ukusne. Jednostavan trik koji bi svaka domaćica trebalo da zna.

 

Bonus video:

Pljeskavice od crva, bube... 

 

makonda-tracker