Budući da svi živimo brzim tempom života važno nam je da obroci koje jedemo budu brzi i praktični za pripremu, a ovo je baš jedan od tih
Budući da većina ljudi u današnje vreme ujutru žuri, pa nemamo dovoljno vremena za pripremu komplikovanih obroka. Zbog toga se često preskače doručak ili se jede nešto iz pekare.
Ukoliko to želite da promenite vreme je da probate ovaj zdrav i brz namaz, koji će vas dugo držati sitim i srećnim.
Predstavljamo savršeno jutarnje rešenje, nežni i aromatični namaz koji se priprema za samo 5 minuta, a lako može da zameni i kašu i omlet.
Ovaj namaz nije samo brza užina, lako se uklapa u svakodnevni meni, a može biti i zanimljiv dodatak prazničnoj trpezi. Minimalan trud, maksimalan ukus, to je moto ovog recepta.
Sastojci za 4 – 6 kriški hleba ili tosta
- 4 jaja
- 70 g sušene slanine
- 1 kašika majoneza
- 1 kašičica senfa
- Sveže začinsko bilje po ukusu (kopar ili mladi luk)
- Mleveni crni biber po ukusu
*za zdraviju varijantu majonez zamenite grčkim jogurtom
Priprema korak po korak
Skuvajte jaja: stavite ih u ključalu vodu i kuvajte dok ne postanu tvrda. Nakon kuvanja, prebacite ih u hladnu vodu da bi se lakše oljuštila. Oljuštena jaja izrendajte na krupnom rendeu – tako će namaz dobiti savršenu teksturu.
Pržite slaninu: dok se jaja hlade, iseckajte slaninu na tanke trakice i pržite je u suvom tiganju po 30–40 sekundi sa svake strane. Slanina treba da bude zlatna i hrskava, ali ne pregorela. Gotovu slaninu stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće, a zatim je sitno iseckajte.
Sastavite namaz: sitno iseckajte začinsko bilje i pomešajte ga sa rendanim jajima, slaninom, senfom i majonezom. Mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka. Probajte i po potrebi dodajte prstohvat soli ili malo crnog bibera.
Serviranje: namaz je ukusan na mekanom hlebu ili hrskavom tostu. Posebno se slaže sa kriškama bageta ili raženog hleba.
Zašto ovaj namaz morate probati?
- Praktičan je: može se pripremiti unapred i čuvati u frižideru do dva dana.
- Idealan je za užurbano jutro: samo izvadite smesu, namažite na hleb i doručak je spreman.
- Savršen je i za užinu na poslu ili dečji školski ručak.
- Može se poslužiti i kao jednostavno, ali efektno predjelo: u tartaletama, na krekerima ili kao kanapei, i garantovano će oduševiti goste.
Da bismo približno izračunali cenu ovog namaza, hajde da uzmemo prosečne cene sastojaka u Srbiji, za količine iz recepta.
Sastojci i približne cene:
4 jaja – oko 80–100 RSD (1 jaje oko 20–25 dinara)
70 g sušene slanine – oko 140–160 dinara (1 kg sušene slanine oko 2000–2300 dinara)
1 kašika majoneza (15 g) – oko 10 dinara
1 kašičica senfa (5 g) – oko 5 dinara (200 g senfa oko 200–250 dinara)
Zelenilo (kopar ili mladi luk) – oko 10–15 dinara
Biber – zanemarljivo, recimo 2–3 dinara
Ukupno: 80 + 150 + 10 + 5 + 12 + 3 oko 260 dinara
Dakle, za 4 – 6 kriški hleba cena ovog namaza je približno 260 RSD. Za tročlanu porodicu to je po 2 kriške hleba što je uz neki jogurt, sok ili salatu mnogima sasvim dovoljno za doručak.
Bonus video:
Vesna da Vinča - recept za siromašne




