šta mislite?

"Ja sam Italijanka, nikad čula": Kuvar otkrio tajnu savršenog sosa za bolonjez i izazvao polemiku na društvenim mrežama

0

Kuvar Pol Foster otkrio je šta stavlja u bolonjez, a šta mu daje kremastu strukturu. I izazvao je čuđenje na društvenim mrežama

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pasta sa sosom za bolonjeze je jedno omiljenih jela gotovo svima, jer je gotovo očas posla, a preukusno je i zasitno.

 

Međutim, skoro da svaka kuća ima neki svoj recept po kojem pravi savršeni bolonjez. 

 

Nedavno je kuvar koji ima Mišelinovu zvezdu Pol Foster, koji često gostuje u emisiji BBC Saturday Kitchen izazvao polemiku na društvneim mrežama objavivši recept za ono što on naziva "autentičnim bolonjezom".

 

- Da li dodajete mleko u svoj bolonjez? Ako ne, zašto ne? - upitao je poznati kuvar. 

- Ako želite najbolje rezultate, pratite moju metodu - dodao je.

 

 

Kako je on pokazao, prvo izdinsta sitno naseckan luk, celer i šargarepu na maslinovom ulju.

 

Potom doda timijan i beli luk i posebno prži mešano mleveno meso dok ne dobije zlatnu boju.

 

Onda dodajte crno vino, paradajz sok i temeljac. Sve kuva polako, na laganoj vatri, tri sata, dok umak ne postane gust i sjajan. 

A onda u sve to stavlja čašu mleka, za šta kaže da to daje kremastu strukturu bez korišćenja pavlake za kuvanje i da menja potpuno ceo ukus na bolje. 

 

Recept je postao viralan, ali i izazvao brojne osuđujuće komentare.

 

- Ja sam Italijanka i nikad nisam čula da iko koristi mleko - napisala je jedna korisnica. 

 

Malobrojni među njima su rekli da dodaju uvek mleko i da zbog toga meso bude mekše. 

 

- Nije bolonjez ako ne staviš mleko. Originalni recept ga uvek ima – svaki Italijan to zna -  napisao je treći, piše Mirror.

 

BONUSJ VIDEO

 

Burger, čips i sos - jelo sa puno prostora za kreativnost u Komšiluku!

makonda-tracker