Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, isprobajte porodični recept italijanskog kuvara za lazanje i javite nam utiske.
Lazanje su jedno od omiljenih jela italijanske kuhinje. Dolaze nam iz regije Emilija-Romanja, ali je obožavaju širom sveta.
Ovog puta vam predstavljamo recept italijanskog kuvara Đenara Kontalda, koji sarađuje sa Džejmijem Oliverom, a koji je podelio svoj porodični recept.
Sastojci:
- 500 g listova za lazanje
- mocarela
- parmezan
Za bolonjeze
- 45 ml maslinovog ulja
- 25 g putera
- 1 crni luk
- 1 stabljika celera
- 1 šargarepa
- 150 g pančete
- 400 g mešanog mlevenog mesa
- 200 ml crvenog vina
- 2 kašike paradajz pirea
- 200 ml bujona
Za bešamel sos:
- 100 g neslanog putera
- 80 g brašna
- 1 l mleka
- 100 g parmezana (ili nekog drugog sira)
- malo muskatnog oraščića
Priprema:
Prvo pripremite bešamel sos tako što ćete istopiti puter, pa dodati brašno i dobro promešati da ne ostaju grudvice.
Kada se smesa zgusne, dodajte mlekao, parmesan, začine i muskatni oraščič.
Kuvajte uz neprestano mešanje dok se svi sastojci ne sjedine, ali pazite da ne kuvate na visokoj temperaturi dok se svi sastojci ne sjedine.
Potom pripremite bolonjeze tako što ćete zagrejati maslinovo ulje i puter, pa dodati sitno iseckan luk, šargarepu, celer i pančetu i dinstati na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.
Potom dodajte i propržite meso.
Sipajte vino, pa malo pojačajte temperaturu i ostavite da ispari.
Dve kašike paradajz pire razblažite u malo pilećeg bujona i sipajte u meso.
Potom smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte dva sata, povremeno dodajući bujon ako je potrebno.
Onda sledi ređanje lazanje: na dno tempsije sipajte bolonjeze sos, pa stavite lazanje, pa potom stavite bolonjeze, pa bešam i mocarelu.
Pa preko narendajte malo parmezana i list lazanje.
Ovako ređate sve dok ne utrošite sve sastojke.
Poslednji red treba da bude bešamel.
Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni oko 35-40 minuta.
Kada vidite je gotovo, sklonite foliju i zapecite još 5 minuta.