čik mu odolite!

Za slasniju testeninu, ćufte, pire... Najbolji recept za paradajz sos gotov u tri poteza

0

Za ovaj jednostavan i brz recept nije vam potreban čak ni paradajz, a dobićete pikantan i ukusan sos koji može da se koristi za mnoga jela.

Ukusan, domaći paradajz sos
Ukusan, domaći paradajz sosfoto: New Africa/Shutterstock

Paradajz sos je verovatno najpopularniji na svetu, a uglavnom se vezuje za italijansku kuhinju, iako je zastupljen širom sveta i pravio se dugo na prostorima današnje Španije, kao i u Južnoj i Severnoj Americi u prekolumbijskom periodu, odakle je paradajz i donet u Evropu.


Postoji mnogo načina da se pripremi ovaj pikantan sos koji se uglavnom služi uz ćufte ili jela s testeninom, s mesom ili bez njega, a odlično ide uz povrće, na prvom mestu uz dobro začinjen krompir.


Za to se često koristi svež paradajz, sitno seckan ili ispasiran, dok je i sok od paradajza vrlo popularan sastojak, a ostalo zavisi od ukusa.

Sastojci:

 

  • 100 ml soka od paradajza
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera


Priprema

 

  1. Stavite ulje da se greje u dubljem tiganju, pa na njemu propržite jednu kašiku brašna, a potom kad počne da peni i jedu kašičicu mlevene paprike (slatke ili ljute, prema ukusu).
  2. Potom dobro promešajte, pa nalijte paradajz sok, šećer, biber i so.
  3. Mešajte i krčkajte dok ne dobijete željenu gustinu.

 

BONUS VIDEO

Napravite špagete i ćufte kao Italijani

 

makonda-tracker