gotovo očas posla!

Sočna, slatko-kisela i mekana: Najlepša starinska štrudla s višnjama, jogurtom i grizom koja se topi u ustima

0

Ovo je kolač koji se jednako lepo uklapa u letnje popodne uz kafu, ali i u zimske večeri kada želite nešto slatko i domaće.

Domaća, starinska pita s višnjama
Domaća, starinska pita s višnjamafoto: Minoli/Shutterstock

Domaće, starinske štrudle imaju posebnu čar jer nas mirisom i ukusom vraćaju u detinjstvo i podsećaju na toplinu domaće kuhinje.

 

Jedna od najlepših varijanti je upravo štrudla sa višnjama, sočna, mirisna i osvežavajuća.

 

Spoj blage kiselosti višanja i kremaste strukture nadeva daje joj jedinstven ukus kojem je teško odoleti. Uz to, priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena, a rezultat je domaći slatkiš koji će očarati i ukućane i goste!

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 700-900 g višanja


Za nadev

  • 3 jajeta
  • 1 čaša šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše jogurta
  • 1,5 čaša griza
  • 1 kesica praška za pecivo


Za preliv

  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 čaša jogurta


Priprema

  1. U dubljoj činiji dobro umutite jaja, pa im dodajte vanilin šećer, jogurt i ulje i mutite još malo dok se fino ne sjedini.
  2. U smesu ubacite griz i prašak za pecivo, pa mešajte dok smesa ne bude glatka i bez gromuljica. Tako pripremljenu mešavinu stavite u frižider na oko sat vremena.
  3. Na radnu površinu stavite dve kore za pitu, pa na njih namažite malo nadeva i zatim pospite otkoštene višnje ravnomerno, a potom počnite da rolate dok ne dobijete "frulicu". Ponavljajte dok ne potreošite materijal, a ovako pripremljene štrudle ređajte jednu pored druge po podmazanoj tepsiji.
  4. Pospite jogurtom ili umačite četkicu u jogurt pa premazujte pitu, pa kad završite preko svega pospite vanilin šećer.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnobraon nijansu.

 

BONUS VIDEO
Receot za čokoladne praline

 

makonda-tracker