Ovo je kolač koji se jednako lepo uklapa u letnje popodne uz kafu, ali i u zimske večeri kada želite nešto slatko i domaće.
Domaće, starinske štrudle imaju posebnu čar jer nas mirisom i ukusom vraćaju u detinjstvo i podsećaju na toplinu domaće kuhinje.
Jedna od najlepših varijanti je upravo štrudla sa višnjama, sočna, mirisna i osvežavajuća.
Spoj blage kiselosti višanja i kremaste strukture nadeva daje joj jedinstven ukus kojem je teško odoleti. Uz to, priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena, a rezultat je domaći slatkiš koji će očarati i ukućane i goste!
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 700-900 g višanja
Za nadev
- 3 jajeta
- 1 čaša šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 1 čaša ulja
- 2 čaše jogurta
- 1,5 čaša griza
- 1 kesica praška za pecivo
Za preliv
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 čaša jogurta
Priprema
- U dubljoj činiji dobro umutite jaja, pa im dodajte vanilin šećer, jogurt i ulje i mutite još malo dok se fino ne sjedini.
- U smesu ubacite griz i prašak za pecivo, pa mešajte dok smesa ne bude glatka i bez gromuljica. Tako pripremljenu mešavinu stavite u frižider na oko sat vremena.
- Na radnu površinu stavite dve kore za pitu, pa na njih namažite malo nadeva i zatim pospite otkoštene višnje ravnomerno, a potom počnite da rolate dok ne dobijete "frulicu". Ponavljajte dok ne potreošite materijal, a ovako pripremljene štrudle ređajte jednu pored druge po podmazanoj tepsiji.
- Pospite jogurtom ili umačite četkicu u jogurt pa premazujte pitu, pa kad završite preko svega pospite vanilin šećer.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnobraon nijansu.
BONUS VIDEO
Receot za čokoladne praline
( Glossy, T.S.R. )





