tako savršene

Nisu komplikovane i mogu da stoje nekoliko dana: 3 najlepša starinska recepta za posne štrudle koje vraćaju u detinjstvo

0

Savršen slatkiš iz vaše kuhinje za dane posta, ali i van njega 

RECEPTI ZA POSNE ŠTRUDLE
RECEPTI ZA POSNE ŠTRUDLE foto: Shutterstock / V.Dr

Vreme Velikog posta već uveliko traje i dok se vernici spremaju za najveći hrišćanski praznik Uskrs nije na odmet napraviti neki ukusan dezert i uživati u kolačima koji su posni i preukusni.

 

Pred vama su tri recepta za posne štrudle, ali ne bilo koje. Ovo su starinski, bakini recepti, a kad ih spremite vratiće vas bar dve decenije u prošlost, u vreme kada je cela kuća mirisala na bakine đakonije.

 

Za ove štrudle ne treba mnogo vremena niti umeća zato prionite na posao.

Posna štrudla sa jabukama

 

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 300 ml tople vode
  • 500 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica sirćeta
  • 6-8 jabuka
  • 50 g šećera
  • Cimet po ukusu
  • 2 kašičice mlevenih oraha (opciono)
  • Prstohvat limunove korice
NAJLEPŠA ŠTRUDLA SA JABUKAMA
NAJLEPŠA ŠTRUDLA SA JABUKAMAfoto: Youtube / Printscreen / mojamalakuhinja

Priprema:

 

U toploj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom, ostaviti da naraste. U brašno dodati so, ulje i sirće, pa sjediniti sa kvascem. Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da naraste 1-2 sata.

 

Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u tavu. Dodati šećer, cimet, orahe i limunovu koricu, pa kuvati dok jabuke ne omekšaju.

Testo podeliti na dva dela i razviti dva tanka korica. Na svaku staviti fil od jabuka. Urolati štrudle i staviti ih u pleh obložen papirom za pečenje.

 

Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne porumene.

 

Posna štrudla sa višnjama

 

Sastojci:

 

  • 250 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • 150 ml tople vode
  • 500 g višnje (po mogućstvu sveže ili iz zamrzivača)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g mlevenih oraha
  • Prstohvat cimeta
UKUSNA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA
UKUSNA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA foto: Shutterstock

Priprema:

 

U brašno staviti so, ulje i postepeno dodavati toplu vodu, dok ne dobijete glatko, elastično testo. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Višnje očistiti od koštica i staviti u šerpu. Dodati šećer, vanilu, cimet i kuvati dok ne ispari višak tečnosti.

 

Testo razvući na pobrašnjenoj površini u tanku koru, pa na njega staviti fil od višanja i mlevenih oraha. Urolati štrudlu i staviti je u pleh. Peći na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

 

Posna štrudla sa bundevom

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • 200 ml tople vode
  • 1 kg bundeve
  • 100 g šećera
  • Cimet po ukusu
  • 50 g mlevenih oraha ili kvasca
  • 2 kašičice vanilin šećera
ŠTRUDLA SA BUNDEVOM
ŠTRUDLA SA BUNDEVOM foto: Profimedia

Priprema:

 

U brašno staviti so, ulje i postepeno dodavati vodu dok ne dobijete glatko testo. Pokriti i ostaviti da odstoji 30-40 minuta. Bundevi oljuštiti, narendati i staviti u tavu. Dodati šećer, vanilu, cimet i kuvati dok ne omekša i sav višak tečnosti ispari.

 

Testo razviti na tanko i staviti fil od bundeve. Urolati štrudlu, staviti je u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.

 

Ove štrudle su jednostavne za pripremu i savršene su za sve posne dane, a bogatstvo ukusa ćete sigurno obožavati!

 

Bonus video:

Lignje na morski način 

Error in getting video.

 

makonda-tracker