Savršen slatkiš iz vaše kuhinje za dane posta, ali i van njega

Vreme Velikog posta već uveliko traje i dok se vernici spremaju za najveći hrišćanski praznik Uskrs nije na odmet napraviti neki ukusan dezert i uživati u kolačima koji su posni i preukusni.
Pred vama su tri recepta za posne štrudle, ali ne bilo koje. Ovo su starinski, bakini recepti, a kad ih spremite vratiće vas bar dve decenije u prošlost, u vreme kada je cela kuća mirisala na bakine đakonije.
Za ove štrudle ne treba mnogo vremena niti umeća zato prionite na posao.
Posna štrudla sa jabukama
Sastojci:
- 1 pakovanje kvasca
- 2 kašičice šećera
- 300 ml tople vode
- 500 g brašna
- Prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 1 kašičica sirćeta
- 6-8 jabuka
- 50 g šećera
- Cimet po ukusu
- 2 kašičice mlevenih oraha (opciono)
- Prstohvat limunove korice

Priprema:
U toploj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom, ostaviti da naraste. U brašno dodati so, ulje i sirće, pa sjediniti sa kvascem. Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da naraste 1-2 sata.
Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u tavu. Dodati šećer, cimet, orahe i limunovu koricu, pa kuvati dok jabuke ne omekšaju.
Testo podeliti na dva dela i razviti dva tanka korica. Na svaku staviti fil od jabuka. Urolati štrudle i staviti ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne porumene.
Posna štrudla sa višnjama
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 50 ml ulja
- 150 ml tople vode
- 500 g višnje (po mogućstvu sveže ili iz zamrzivača)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g mlevenih oraha
- Prstohvat cimeta

Priprema:
U brašno staviti so, ulje i postepeno dodavati toplu vodu, dok ne dobijete glatko, elastično testo. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Višnje očistiti od koštica i staviti u šerpu. Dodati šećer, vanilu, cimet i kuvati dok ne ispari višak tečnosti.
Testo razvući na pobrašnjenoj površini u tanku koru, pa na njega staviti fil od višanja i mlevenih oraha. Urolati štrudlu i staviti je u pleh. Peći na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Posna štrudla sa bundevom
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 50 ml ulja
- 200 ml tople vode
- 1 kg bundeve
- 100 g šećera
- Cimet po ukusu
- 50 g mlevenih oraha ili kvasca
- 2 kašičice vanilin šećera

Priprema:
U brašno staviti so, ulje i postepeno dodavati vodu dok ne dobijete glatko testo. Pokriti i ostaviti da odstoji 30-40 minuta. Bundevi oljuštiti, narendati i staviti u tavu. Dodati šećer, vanilu, cimet i kuvati dok ne omekša i sav višak tečnosti ispari.
Testo razviti na tanko i staviti fil od bundeve. Urolati štrudlu, staviti je u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Ove štrudle su jednostavne za pripremu i savršene su za sve posne dane, a bogatstvo ukusa ćete sigurno obožavati!
Bonus video:
Lignje na morski način