Isprobajte recept za preukusne domaće štrudle s dva nadeva, od maka i oraha.
Ako volite domaće poslastice, isprobajte recept za starinski slatkiš koji svi vole — štrudlu.
Od jednog testa napravićete poslasticu za celu porodicu, i to sa dva nadeva, od maka i oraha, za svakog ponešto!
Ova štrudla se pravi bez čekanja da testo naraste, mekana je i sočna, pa će se sigurno svima dopasti.
Sastojci:
za testo:
- 2 belanceta
- 250 ml vrelog mleka
- 450 gr mekog brašna (tip 400)
- 10 gr svežeg kvasca
- 2 kašičice praška za pecivo
- kašika šećera
- pola kašičice soli
- kašičica rendane limunove korice
- 100 ml ulja
za nadev od maka i oraha
- 200 gr mlevenog maka i 200 gr mlevenih oraha
i za svaki nadev po:
- 100 ml vrućeg mleka
- 3 kašike šećera ili po ukusu
- kesica vanilin šećera
- 2-3 kašike džema
za premaz:
- 2 žumanceta
- 2 pune kašike kisele pavlake
Priprema:
- Belanca umutitte u čvrst sneg, pa zatim lagano dodajte vruće mleko i mutite sve vreme. Ostavite sa strane da se prohladi.
- Sve sastojke za testo pomešajte u jednoj posudi, pa postepeno dodajte u prethodnu smesu. Zatim umesite, pa podelite testo na 2 dela, zbog različitog filovanja, i ostavite da malo odmori.
- Zagrejte 100 ml mleka, pa prelijte preko maka i promešajte, pa zatim dodajte kesicu vanilin šećera i 2 kašike džema. Sve sjedinite.
- Isti postupak ponovite i sa orasima. Prelijte limunovim sokom (da ne bi orasi potamneli u štrudli).
- Oklagijom razvaljajte testo što tanje, rasporedite fil od maka preko, ali ne idite do ivica. Urolajte i prebacite u pleh.
- Isto ponovite sa drugim delom testa i filom od oraha.
- Štrudlu premažite žumancima u koje ste dodali 2 kašike pavlake.
- Pecite na 180 stepeni 20-30 minuta
Bonus video
Originalni recept za knedle
.
( Glossy )