Ako ste ljubitelj mešavine ukusa višanja i čokolade, ova slatko-kisela poslastica sigurno će vam se dopasti, a priprema se prilično brzo i jednostavno, pa je praktično ako pravite celu gozbu sami.
Nema potpunog prazničnog ručka bez raskošnog dezerta, a tokom zime, kada obeležavamo Novu godinu i Božić najpopularniji su domaći slatkiši sa višnjama. A šta bolje ide s višnjama od kremastog fila od šlaga i čokolade?
Jedna od omiljenih opcija je klasična Švarcvald torta, a ako nemate vremena da je pravite, odlična zamena je keks torta inspirisana njom.
Sastojci:
- 400 g čokoladnog keksa
- 200 ml mleka
- 120 g šlaga
- 1,5 l mleka
- 100 g čokoladnog krema po izboru
- 200 g višanja
Za glazuru
- 100 ml mleka
- 50 g putera
- 50 g šećera
- 50 g kakao praha
Priprema
- Umačite čokoladni keks u mleko i ređajte po dnu pleha.
- Umutite šlag s mlekom, pa ga podelite na tri dela. U prvi deo umešajte čokoladni krem, a druga dva dela ostavite kakvi jesu da ostanu beli.
- Preko keksa poređajte višnje, pa nanesite beli fil. Stavite novi red keksa umočenog u mleko, pa namažite crni fil (sa umešanim kremom), pa stavite novi red keksa, ponovo poređajte višnje, pa nanesite beli fil i potom završite keksom.
- U šerpici pomešajte mleko, puter, šećer i kakao, pa mešajte dok se topi na ringli, a zatim sipajte preko torte.
Stavite u frižider na najmanje dva-tri sata.
Pogledajte kako se pravi ova ukusna torta sa višnjama.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?
( Glossy, T.S.R. )