NEZAMENLJIVA

Najlepši recept za višnjevaču star 100 godina: Ovako su je pravile naše bake (starinski liker od višnje)

0

Vreme višanja je tu i sada je pravo vreme da napravite ukusno piće u kojem pretežno uživaju žene 

BAKIN RECEPT ZA NAJLEPŠI LIKER OD VIŠANJA
BAKIN RECEPT ZA NAJLEPŠI LIKER OD VIŠANJA foto: Alexander Varbenov/Shutterstock

Proleće je uveliko stiglo i sada je na pijacama i u marketima dosta voća i povrća od kojih mogu da se prave razne slatke i slane pikanterije.

 

Jedno od omiljenih ženskih pića, čuvena višnjevača, pravi se za tili čas, a ako imate dobar recept nema šanse da vam ne uspe.

 

Naše bake su je pravile na veoma jednostavan način, a mi smo ovaj recept uzeli iz starog kuvara i preneli ga tako da sad i vi možete da ga isprobate.

Potrebno je:

 

  • 1 tegla od 3 kg
  • oko 500 g višanja
  • oko 500 g šećera
  • oko pola litre rakije (najbolje šljiva, neka blaža)
  • 1 flaša od 1 l
NAJLEPŠI RECEPT ZA VIŠNJEVAČU
NAJLEPŠI RECEPT ZA VIŠNJEVAČU foto: Yulia Furman/Shutterstock

Priprema:

 

Višnje operite i stavite u teglu. Stavite preko višanja šećer, tako da višnje budu skroz prekrivene njime. Zatim na teglu stavite celofan i gumicu. Ostavite teglu na mestu gde ima dosta svetlosti, ali ne da baš ceo dan bude na suncu, već delimično u hladovini, delimično na suncu.

 

Svakog dana promućakti ili blago pomešati sadržaj tegle. Potrebno je da stoji oko 40 dana, nakon čega se višnje procede, šećer će se do tada skroz rastopiti, a vi ćete dobiti sirup, koji se potom meša sa rakijom. Što je rakija kvalitetnija to će i višnjevača biti bolja.

 

Kad procedite, koliko tečnosti imate, tj sirupa od višnje, toliko stavljate i rakije... U zavisnosti od višnje, koliko je sočna, zavisi koliko će vam biti rakije potrebno. Obično to bude oko pola litre.

 

Kad pomešate sipate u staklenu flašu i spremna je za konzumaciju.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće 

 

makonda-tracker