Vreme višanja je tu i sada je pravo vreme da napravite ukusno piće u kojem pretežno uživaju žene
Proleće je uveliko stiglo i sada je na pijacama i u marketima dosta voća i povrća od kojih mogu da se prave razne slatke i slane pikanterije.
Jedno od omiljenih ženskih pića, čuvena višnjevača, pravi se za tili čas, a ako imate dobar recept nema šanse da vam ne uspe.
Naše bake su je pravile na veoma jednostavan način, a mi smo ovaj recept uzeli iz starog kuvara i preneli ga tako da sad i vi možete da ga isprobate.
Potrebno je:
- 1 tegla od 3 kg
- oko 500 g višanja
- oko 500 g šećera
- oko pola litre rakije (najbolje šljiva, neka blaža)
- 1 flaša od 1 l
Priprema:
Višnje operite i stavite u teglu. Stavite preko višanja šećer, tako da višnje budu skroz prekrivene njime. Zatim na teglu stavite celofan i gumicu. Ostavite teglu na mestu gde ima dosta svetlosti, ali ne da baš ceo dan bude na suncu, već delimično u hladovini, delimično na suncu.
Svakog dana promućakti ili blago pomešati sadržaj tegle. Potrebno je da stoji oko 40 dana, nakon čega se višnje procede, šećer će se do tada skroz rastopiti, a vi ćete dobiti sirup, koji se potom meša sa rakijom. Što je rakija kvalitetnija to će i višnjevača biti bolja.
Kad procedite, koliko tečnosti imate, tj sirupa od višnje, toliko stavljate i rakije... U zavisnosti od višnje, koliko je sočna, zavisi koliko će vam biti rakije potrebno. Obično to bude oko pola litre.
Kad pomešate sipate u staklenu flašu i spremna je za konzumaciju.
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće




