sočno zadovoljstvo

Što duže stoji – to je ukusniji, a ne pravi se testo! Posni kolač s višnjama za koji vam ne treba mikser

0

U nekoliko poteza i za samo 10-ak minuta posla, sve će biti gotovo za kolač čiji se ukus i miris zaista pamte.

Sočni domaći kolač sa višnjama bez mleka, jogurta i margarina – potpuno postan!
Sočni domaći kolač sa višnjama bez mleka, jogurta i margarina – potpuno postan!foto: MShev/Shutterstock

Božićni post počinje, a oni koji ga poštuju zapravo ne moraju mnogo da se odriču kada je reč o ishrani jer sva naša omiljena jela imaju svoje posne varijante.

 

To posebno važi za poslastice, u kojima je mrsne sastojke lako zameniti hranom koja nije životinjskog porekla, a jedan od omiljenih je posni kolač s višnjama. Ipak, ovakav recept verovatno niste probali: umesto da pravite klasično testo, smesu sa višnjama ređate između suvih sastojaka!

Sastojci:

(* merica je čaša od 200 ml)

  • 800-900 g višanja
  • 2 čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 čaše griza
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaša šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • na vrh kašičice soli


Priprema

  1. U dublju činiju sipajte suve sastojke: brašno, griz, prašak za pecivo, so, pa promešajte. Podelite smesu na tri jednaka dela.
  2. Odmrznute višnje (koje niste ocedili!) pospite kesicom vanilinog šećera, šećerom, cimetom i uljem, pa mešajte dok se voće ne pokrijte fino i jednako.
  3. Podmažite pleh za pečenje uljem ili obložite pek-papirom, pa sipajte prvi deo suvih sastojaka i kašikom ravnomerno rasporedite po dnu.
  4. Preko toga sipajte polovinu smese od višanja.
  5. Preko pospite drugi red suvih sastojaka, pa drugi deo višanja, a zatim i treći deo suvih sastojaka.
  6. Ako vam je ostalo soka od višanja, prelijte kolač.
  7. Pecite oko 40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.

Secite tek kad se kolač ohladi.

 

BONUS VIDEO

Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač

 

makonda-tracker