Tulumbe su jedan od onih kolača čiji je samo jedan zalogaj dovoljan da vas vrati u detinjstvo.
Tulumbe su slatkiš koji se povezuje sa kuhinjama bivšeg Osmanskog carstva,a koji se pravi od beskvasnog testa koje nakon prženja natapa sirupom.
Da bi vam tulumbe bile nasočnije koje ste ikad probali preliv ili sirup treba da napravite dan ranije tako što ćete prokuvati pet minuta vodu i šećer, a onda ostaviti tokom noći da se lepo ohladi.
Sastojci:
- 400 ml vode
- 400 gr brašna
- 5 jaja
- 150 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
Za preliv:
- 1l vode
- 700 gr šećera
Priprema:
Prokuvajte vodu, ulje i so, a kada voda proključa u nju stavite brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Mešajte dva do tri minuta i ostavite da se ohladi.
U ohlađeno testo postepeno dodajte pet jaja i mutite mikserom, a pootm testo stavite u kalup za tulumbe.
Tulumbe pržite u ulju na srednjoj vatri.
Ispečene tulumbe stavljajte direktno u preliv koji ste napravili dan pre.
Kada se tulumbe dobro natope, odmah ih izvadite.
BONUS VIDEO
OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime





