prelepo

Puterast i mekan iznutra, a spolja hrskav! Najlepši kolač sa breskvama koji ste probali (RECEPT)

0

Jednostavno se priprema, a savršena je poslastica uz omiljeni napitak.

Kolač sa breskvama je idealna letnja poslastica
Kolač sa breskvama je idealna letnja poslasticafoto: Shutterstock/Micaela Fiorellini

Ako volite voćne poslastice, onda iskoristite sezonu breskvi da napravite ovaj prelep, puterasti, a pre svega jednostavan kolač sa breskvama.

 

Unutra ćete se oduševiti mekanošću i nežnom teksturom, a spolja hrskavom korom.

 

Savršen letnji kolač vam neće oduzeti mnogo vremena, a biće idealan slatkiš za popodnevnu kafu ili ledeni čaj.

 

Sastojci:

 

  • 2 velike breskve (zrele, ali čvrste)
  • 210 grama brašna
  • 150 grama šećera u prahu
  • 1 i 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 150 grama putera
  • 1 veliko jaje
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 60 ml punomasnog grčkog jogurta
  • 80 ml mleka
  • Šećer u prahu ili šećer u prahu, za serviranje, opciono

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite i obložite dno i stranice okruglog pleha za tortu prečnika 20 cm.

 

Iseckajte breskve (ostavite koru) i ostavite ih sa strane.


U velikoj posudi za mešanje dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so.

 

Dodajte puter i mutite dok se puter ne razbije na male komadiće veličine graška i potpuno ne prekrije brašnom.


Dodajte jaje i vanilu dok kratko mešate na maloj brzini da se sjedini. Ne brinite ako je u ovom trenutku smesa suva i brašnasta


Dodajte jogurt i mleko. Počnite da mutite na maloj brzini, a zatim pojačajte na srednju brzinu 30 sekundi ili dok testo ne postane kremasto i glatko. Biće veoma gusto - to je u redu.


Ostavite 4 ili 5 kriški breskvi da ukrasite kolač, a preostali deo breksiv stavite u smesu za kolač i lagano promešajte špatulom ili drvenom kašikom.

 

Prebacite testo za kolač u pripremljeni kalup i poravnajte vrh. Utisnite dodatne kriške breskve na vrh.

 

Pecite kolač otprilike 45-50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čist.


Pažljivo prebacite kolač na rešetku da se ohladi. Posle otprilike 10 minuta, pažljivo izvadite kolač iz kalupa i ostavite ga na rešetki da se potpuno ohladi.


Lagano pospite vrh kolača glazurom ili šećerom u prahu, ako želite Isecite na kriške za serviranje i uživajte.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

 

DA LI ZNATE ŠTA SU POPECI? Specijalitet koji će svi ukućani voleti, RECEPT NIKADA LAKŠI: Porodica kuvanjem zaradila 10.000 dinara

 

makonda-tracker