Naše bake često su pravile koh, a sada kad smo probali trileće vodi se trka između ova dva savršena dezerta
Kada se spomene koh mnogi se odmah pisete ukusnog biskvita koji pliva u mleku, onog nedoljivog mirisa i svakog zalogaja koji se doslovno topi pod nepcima.
Ništa drugačija situacija nije ni kada je reč o kolaču koji nosi naziv trileće, a od koha ga razlikuje nekoliko stvar, mada ona najupečatljivija svakako je neodoljivi karamel preliv.
O poreklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mleka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, spominju se i Albanija i Turska.
Bilo kako bilo u njemu ili maksimalno uživate ili vam se uopšte ne dopada.
Donosimo vam dva recepta, prvi za starinski koh, drugi za prileće, a vi procenite koji vam se više dopada.
Koh
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika oštrog brašna
- 6 kašika griza
- 1 kašičica kakaoa
- Za preliv:
- 1,5 l mleka
- 6 kašika šećera
- 2 kesice vanil šećer
Priprema:
Umutiti 6 belanca sa 6 kašika šećera u čvrst sneg, pa dodati 6 žumanca. U umućenu masu dodati griz i brašno. Lagano promešati pa sipati polovinu smese u šerpu od 2 kg. U drugoj polovini dodati kakao i sipati preko prve polovine.
Peći u zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na 200 stepeni.
Ispečen koh preliti sa litar ipo zaslađenog hladnog mleka u koji ste dodali vanilin šećer.
Trileće
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera + 200 grama šećera
- 2 kašike ulja
- 13 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1,2 l mleka
- 700 ml slatke pavlake
- 30 gr maslaca
Priprema:
Pre nego što počnete da pravite kolač uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. U plastičnu posudu umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti.
Umućenu smesu izručiti u pleh koji ste obložili pek papirom i staviti da se peče oko 25 minuta. Kada se kolač ispekao, izvadite ga iz pleha, okrenite naopako i izbockajte viljuškom.
Preliv - priprema:
Pomešajte mleko i 500 ml slatke pavlake i polako preliti topao kolač. Odozgo završite karamel prelivom koji ćete premazati preko kolača dok je još topao. Njega možete kupiti gotovog u skoro svakoj prodavnici, a ukoliko želite sami da ga napravite otopite 200 grama šećera na laganoj vatri, pa staviti 200 ml slatke pavlake i izmešajte. Potom dodajte maslac i mešajte dok se ne zgusne dovoljno.
Tek nakon što se skoro skroz ohladi prelijte preko kolača.
Recepti su pred vama, a ovo su razlike među njima.
Kora kod koha se pravi od griza i brašna, a kod trileća se biskvit pravi samo od brašna.
Koh se zaliva kravljim mlekom, a za pripremu trileća se kao što sam naziv kaže koriste tri vrste mleka: kondenzovano, nezaslađeno kondenzovano mleko i na kraju kravlje mleko.
Koh nema dodatni preliv, dok se trileće preliva karamel sosom, koji može da se kupi gotov ili da se napravi.