Posni pilav sa pečurkama je proveren način da se cela porodica dobro najede, zar ne? Ovo zasitno jelo obiluje hranljivim materijama i fenomenalnog je ukusa, a može se služiti i toplo i hladno tokom leta.
Tokom Petrovskog posta ili ako iz nekog drugog razloga izbegavate meso, potrebni su vam recepti za zasitna jela od posnih namirnica koja su ukusna i puna hranljivih sastojaka. Ovaj posni pilav s pečurkama idealan je izbor – lagan je za želudac, ali dovoljno zasitan da bude pun obrok.
Salata će upotpuniti ovakav ručak, ali čak ni ona nije neophodna.
Kombinacija aromatičnih pečuraka, svežeg povrća i pirinča biće gotova za manje od pola sata, a priprema je prilično jednostavna.
POSNI PILAV SA PEČURKAMA 🍚
Sastojci:
- 250 g pirinča
- 200 g pečuraka
- 1 l bujona od povrća
- 1 kašika svežeg peršuna
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 2 kašike ulja
- so, suvi začin i biber po ukusu
Priprema
- Na zagrejanom ulju u šerpi prodinstajte sitno seckan crni luk, dok ne bude staklast.
- Potom mu dodajte sitno seckane pečurke i pržite desetak minuta dok ne budu mekane i ne puste vodu.
- Ubacite seckan beli luk i šargarepu, pa pržite još nekoliko minuta.
- Zatim ubacite dobro opran pirinač i ostavite da se krčka oko tri minuta, pa nalijte bujon od povrća.
- Smanjite temperaturu na srednju vatru i ostavite da se kuva pokriveno oko 20 minuta, odnosno dok pirinač ne bude dobro kuvan i mekan i ne upije svu tečnost. Povremeno mešajte.
- Pred kraj dodajte so, biber, suvi začin i peršun po želji i sve dobro promešajte.
BONUS VIDEO
Opasne posledice koje prate prekid posta





