ne zaobilazite ga

Najukusiji posni pilav se pravi očas posla: Sočan je, superhranljiv, a ne prlja se više od jednog suda (RECEPT)

0

Posni pilav sa pečurkama je proveren način da se cela porodica dobro najede, zar ne? Ovo zasitno jelo obiluje hranljivim materijama i fenomenalnog je ukusa, a može se služiti i toplo i hladno tokom leta.

Pilav bez mesa - veganski recept sa seckanim šampinjonima za ručak tokom leta
Pilav bez mesa - veganski recept sa seckanim šampinjonima za ručak tokom letafoto: Esin Deniz/Shutterstock

Tokom Petrovskog posta ili ako iz nekog drugog razloga izbegavate meso, potrebni su vam recepti za zasitna jela od posnih namirnica koja su ukusna i puna hranljivih sastojaka. Ovaj posni pilav s pečurkama idealan je izbor – lagan je za želudac, ali dovoljno zasitan da bude pun obrok.

 

Salata će upotpuniti ovakav ručak, ali čak ni ona nije neophodna.

 

Kombinacija aromatičnih pečuraka, svežeg povrća i pirinča biće gotova za manje od pola sata, a priprema je prilično jednostavna.

POSNI PILAV SA PEČURKAMA 🍚

 

Sastojci:

 

  • 250 g pirinča
  • 200 g pečuraka
  • 1 l bujona od povrća
  • 1 kašika svežeg peršuna
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike ulja
  • so, suvi začin i biber po ukusu


Priprema

  1. Na zagrejanom ulju u šerpi prodinstajte sitno seckan crni luk, dok ne bude staklast.
  2. Potom mu dodajte sitno seckane pečurke i pržite desetak minuta dok ne budu mekane i ne puste vodu.
  3. Ubacite seckan beli luk i šargarepu, pa pržite još nekoliko minuta.
  4. Zatim ubacite dobro opran pirinač i ostavite da se krčka oko tri minuta, pa nalijte bujon od povrća.
  5. Smanjite temperaturu na srednju vatru i ostavite da se kuva pokriveno oko 20 minuta, odnosno dok pirinač ne bude dobro kuvan i mekan i ne upije svu tečnost. Povremeno mešajte.
  6. Pred kraj dodajte so, biber, suvi začin i peršun po želji i sve dobro promešajte.

BONUS VIDEO

Opasne posledice koje prate prekid posta

 

 

makonda-tracker