Različite vrste pirinča različitom brzinom upijaju tečnost prilikom kuvanja, dinstanja i pečenja i razlikuju se po teksturi koja se dobije, pa nisu sve dobar izbor za pilav i rižoto.
Ako je u srpskoj kuhinji nešto zastupljeno, to je pirinač, koji ulazi u sastav mnogih jela, ali ništa nije toliko popularno i praktično za brzu pripremu kao tradicionalni pilav.
On se pravi od belog pirinča i piletine, a recept je prilično jednostavan: skuvate piletinu, prodinstate luk, šargarepu i pirinač, nakon čega prodinstate i meso i sve to zajedno zapečete, preliveno bujonom u kojem se kuvalo pileće meso.
Vrste pirinča
Uz što je važno imati u vidu nekoliko važnih saveta za lepši ukus pilava, jedna od najbitnijih stavki je koji tip pirinča birate.
Postoje tri vrste:
- pirinač dugog zrna,
- pirinač srednjeg zrna i
- pirinač kratkog zrna.
Pirinač dugog zrna ima tanka i izdužena zrna, čija dužina nije manja od 6 mm i može porasti do 8 mm. Zatim, zrna srednjezrnastog pirinča imaju zaobljeniji oblik i dugačka su oko 6 mm. Kada je reč o pirinču kratkog zrna, on se razlikuje po okruglim zrnima i manjoj dužini, ne više od 5 mm.
Najbolji pirinač za pilav
Beli pirinač dugog zrna je savršen za pilav jer postaje mekan i pahuljast.
Basmati pirinač, takođe, može da bude odličan sastojak za ukusan ručak.
Jasmin pirinač je izvanrednog ukusa, ali ume da bude veoma mekan kada se termički priprema po receptu za pilav, uz dinstanje, pa pečenje u rerni. Možete ga koristiti, ali imajte na umu da tekstura neće biti savršena.
Mogu li da koristim intergralni, smeđi pirinač za pilav?
Da! Da biste napravili pilav od smeđeg pirinča, potrebno je da ga najpre dinstate ili kuvate oko 40 minuta, uz stalno dodavanje vode jer je brzo upija i suši se. Smeđi pirinač generalno zahteva više tečnosti za kuvanje od belog pirinča, ali se u ostatku pripreme koristi isto kao beli.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Pilav i vitaminska salata: Brzo, a ukusno





