superslasno

Bez mesa, brašna i ulja, a sočne i ukusne: Najlepše ćufte od tikvica prave se za 20 minuta (RECEPT)

0

Tikvice su sve popularnije kao zamena za meso, a za ovaj jednostavan recept vam nisu potrebni ni drugi uobičajeni sastojci za ćufte.

Ćufte s tikvicama
Ćufte s tikvicamafoto: Asife/Shutterstock

Ćufte od tikvica savršen su ručak ako pazite na liniju i, generalno, na zdravlje, naročito ako se odlučite za ovaj recept u kojem nema ni starog hleba, ni prezli, ni brašna.


Odlično će se uklopiti uz krompir na sve načine, pržen, kuvan, pire krompir, pečene mlade krompiriće, kao i uz svaku sezonsku salatu.


Ključno je da, kada izrendate tikvice, ostavite da odstoje na papirnom ubrusu najmanje 15 minuta, kako bi pustile višak tečnosti. Ako nemate ovseno brašno, možete usitniti u secku ili blenderu ovsene pahuljice.

Sastojci:

 

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 1 veliko jaje
  • 100 g rendanog kačkvalja
  • 50 g rendanog parmezana
  • 110 g ovsenog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2 kašike mirođije
  • pera mladog luka po želji


Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
  2. Umutite jaje, pa mu dodajte rendane i dobro isceđene tikvice, rendani kačkavalj i parmezan i ovseno brašno, dodajte začine i sitno seckana perca mladog luka, pa sve dobro promešajte.
  3. Kašikom zahvatajte smesu, pa oblikujte nauljenim dlanovima u loptice i malo spljoštite za ćufte.
  4. Ređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom, pa pecite u rerni oko 25 minuta, odnosno dok ćuftice ne porumene.

 

BONUS VIDEO

Ćufte i špagete kao Italijani

 

makonda-tracker