Tikvice su sve popularnije kao zamena za meso, a za ovaj jednostavan recept vam nisu potrebni ni drugi uobičajeni sastojci za ćufte.

Ćufte od tikvica savršen su ručak ako pazite na liniju i, generalno, na zdravlje, naročito ako se odlučite za ovaj recept u kojem nema ni starog hleba, ni prezli, ni brašna.
Odlično će se uklopiti uz krompir na sve načine, pržen, kuvan, pire krompir, pečene mlade krompiriće, kao i uz svaku sezonsku salatu.
Ključno je da, kada izrendate tikvice, ostavite da odstoje na papirnom ubrusu najmanje 15 minuta, kako bi pustile višak tečnosti. Ako nemate ovseno brašno, možete usitniti u secku ili blenderu ovsene pahuljice.
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 1 veliko jaje
- 100 g rendanog kačkvalja
- 50 g rendanog parmezana
- 110 g ovsenog brašna
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 2 kašike mirođije
- pera mladog luka po želji
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
- Umutite jaje, pa mu dodajte rendane i dobro isceđene tikvice, rendani kačkavalj i parmezan i ovseno brašno, dodajte začine i sitno seckana perca mladog luka, pa sve dobro promešajte.
- Kašikom zahvatajte smesu, pa oblikujte nauljenim dlanovima u loptice i malo spljoštite za ćufte.
- Ređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom, pa pecite u rerni oko 25 minuta, odnosno dok ćuftice ne porumene.
BONUS VIDEO
Ćufte i špagete kao Italijani
( Glossy, T.S.R. )