čista slast

Sočne punjene tikvice gotove za tili čas: Ovaj recept je i najbolji i najbrži, a ukus im je izvanredan

0

Ne samo što tikvice sadrže obilje vitamina i minerala nego su i niskokalorične, zbog čega su savršena namirnica ako pazite na zdravlje i liniju.

Slasne punjene tikvice prelivene sirom
Slasne punjene tikvice prelivene siromfoto: Shutterstock, Nevena Zdravic

Tikvice su obično jedna od glavnih "zvezda" svih jela koja služimo za ručak u prolećnim i letnjim danima, a postoji mnogo načina da iskoristite ovo superzdravo i jeftino povrće.


Među omiljenima su svakako punjene tikvice zapečene u rerni, koje možete filovati na razne načine: ribom iz konzerve, pasuljem, samo sirom i začinima...

 

Za gurmane, međutim, nema bolje varijante recepta za punjene tikvice od onih koje sadrže mleveno meso, a ako ga prelijete slatkom pavlakom i kačkavaljem uživaćete u svakom zalogaju i sigurno se brzo zasititi.

Sastojci:

 

  • 5 velikih tikvica
  • 500 g mlevenog mesa (svinjskog, junećeg ili mešanog)
  • 500 ml pavlake za kuvanje
  • 200 g trapista
  • 1 velika glavica crnog luka
  • peršun/majčina dušica/mirođija, so, biber po želji
  • 1-2 čena belog luka
  • ulje po potrebi

 

Tikvice ppunjene mlevenim mesom i zapečene u rerni
Tikvice ppunjene mlevenim mesom i zapečene u rernifoto: Volurol, Shutterstock

Priprema

  1. Iseckajte sitno crni i beli luk, pa ih prodinstajte na malo dobro zagrejanog ulja u tiganju. Najbolje je da prvo propržite crni luk, pa dodate beli kad crni bude staklast.
  2. Zatim dodajte so i biber po ukusu, pa ubacite i mleveno meso. Trebalo bi da se dinsta uz povremeno mešanje dok ne promeni boju.
  3. Nalijte oko 250 ml pavlake za kuvanje, pa dodajte začinsko bilje po želji i dobro promešajte.
  4. Dok se krčka, dobro operite i izdubite tikvice (ne ljuštite ih), pa ih poređajte po tepsiji obloženoj pek-papirom.
  5. Filujte izdubljene tikvice smesom od mlevenog mesa.
  6. Preko napunjenih tikvica izrendajte trapist, pa sve prelijte preostalom polovinom neutralne pavlake.
  7. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, ne manje od 35 minuta.

 

BONUS VIDEO

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

 

makonda-tracker