Vreme posta zahteva pripremu posne hrane, a ako volite peciva i testo onda će ovi recepti biti prava inspiracija za vas
Veliki Božićni post uveliko traje i sada su nam potrebne ideje za ukusna jela, a među njima su i jela od testa koja su dobar izbor za svaki dan.
Ove tri vrste testa su odličan izbor za pripremu hleba, peciva, pita savijača, picu.
Evo tri recepta za posno testo, koje možete koristiti za razne vrste peciva, hleb, ili pite. Svi su bez sastojaka životinjskog porekla.
Posno testo za hleb ili peciva
Sastojci:
- 500 g brašna (tip 400 ili 500)
- 300 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 3 kašike ulja
Priprema:
U toploj vodi rastvorite šećer i kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira (oko 10 minuta). U posudu prosejte brašno, dodajte so i ulje.
Sipajte aktivirani kvasac u brašno i mesite dok ne dobijete glatko testo.
Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste (oko 1 sat).
Oblikujte željeni oblik, stavite u pleh i pecite na 200°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju (oko 20–25 minuta).
Posno testo za pite i savijače
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašike sirćeta
- 3 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte brašno i so u činiji. Dodajte sirće, ulje i toplu vodu, pa mesite dok ne dobijete mekano i elastično testo. Pokrijte testo folijom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Razvucite testo što tanje možete, koristeći malo brašna za posipanje. Idealno za burek, savijače ili pite.
Posno testo za pizzu
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml tople vode
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U toploj vodi pomešajte šećer i kvasac, pa ostavite da se aktivira.
U činiji pomešajte brašno i so, dodajte ulje i aktivirani kvasac.
Mesite testo dok ne postane glatko i elastično.
Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste oko 1 sat.
Razvucite testo, stavite prelive po želji i pecite na 220°C oko 15 minuta.
Svako od ovih testa je jednostavno za pripremu i možete ih prilagoditi raznim posnim jelima!
Bonus video:
Lignje na morski način