Svako od ovih jela miluje nepce!
Gotovo da smo na polovini decembra meseca što znači samo jedno – jedna od najvećih srpskih slava Sveti Nikola je iza ćoška!
Kako se svake godine obeležava 19. decembra, usred Božićnog posta, na dan ove slave priprema se posna trpeza.
U nastavku teksta predstavljamo neobične a preukusne recepte koji pokrivaju predjelo, glavno jelo i prilog, kao i slasni dezert na kraju!
1. Zapečeni patlidžan punjen pečurkama i orasima
Sastojci:
- 2 veća patlidžana
- 300 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
- 1 glavica crnog luka
- 100 g oraha (sitno seckanih)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- So, biber, bosiljak, majčina dušica po ukusu
- 2 kašike prezli
Priprema:
- Prepolovite patlidžan po dužini i izdubite sredinu kašikom, ostavljajući oko 1 cm mesa uz koru. Posolite izdubljene polutke i ostavite ih 15 minuta da puste vodu, zatim ih isperite i osušite.
- U tiganju na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk i beli luk. Dodajte na kockice iseckane pečurke i unutrašnjost patlidžana, pa dinstajte dok povrće ne omekša. Na kraju umešajte orahe, prezle i začine.
- Napunite polutke patlidžana ovim nadevom, poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i premažite tankim slojem maslinovog ulja.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25–30 minuta, dok patlidžan ne postane mekan i blago porumeni.
2. Posna musaka sa leblebijama i povrćem
Sastojci:
- 500 g krompir
- 1 tikvica
- 200 g kuvane leblebije
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 200 ml paradajz sosa
- 100 ml biljnog mleka
- 1 kašika brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber, suvi bosiljak po ukusu
Priprema:
- Krompir i tikvicu isecite na tanke kolutove i blanširajte u vreloj vodi 5 minuta.
- Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk i beli luk, pa dodajte leblebije i paradajz sos. Kuvajte nekoliko minuta, a zatim začinite po ukusu.
- U tepsiju poređajte red krompira, zatim nadev od leblebija, pa red tikvica. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, završavajući krompirom.
- Napravite posni bešamel tako što ćete brašno kratko propržiti na malo maslinovog ulja, zatim postepeno dodavati biljno mleko uz neprekidno mešanje dok ne dobijete kremasti sos. Prelijte musaku ovim sosom.
- Pecite u rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.
3. Kroketi od bundeve sa posnim tartar sosom
Sastojci za krokete:
- 500 g pečene bundeve (hokaido ili muškatna)
- 150 g integralnog brašna (ili prezli)
- 1 kašičica muskatnog oraščića
- So, biber po ukusu
- Ulje za prženje
Sastojci za tartar sos:
- 100 g posnog majoneza
- 50 g sitno seckanih kiselih krastavaca
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica sitno seckanog peršuna
Priprema:
- Pečenu bundevu izgnječite viljuškom dok ne postane glatka. Dodajte muskatni oraščić, so i biber. Postepeno umešajte brašno dok ne dobijete smesu koja se može oblikovati.
- Oblikujte krokete u željenom obliku (kuglice ili štapići).
- Pržite ih u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Stavite na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.
- U posudi pomešajte posni majonez, kisele krastavce, limunov sok i peršun. Promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Poslužite krokete uz tartar sos kao savršeni dodatak.
4. Torta od lešnika i urmi bez pečenja
Sastojci za koru:
- 200 g mlevenih lešnika
- 150 g urmi (očišćenih i potopljenih u toplu vodu 10 minuta)
- 2 kašike kokosovog brašna
Sastojci za fil:
- 200 g indijskih oraha (potopljenih u vodi 4 sata)
- 150 ml biljnog mleka (kokosovo, bademovo ili sojino)
- 3 kašike kakao praha
- 3 kašike agave sirupa ili meda
Priprema:
- U blenderu pomešajte lešnike, urme i kokosovo brašno dok ne dobijete lepljivu smesu. Utisnite je u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Stavite u frižider.
- Blendajte indijske orahe, biljno mleko, kakao prah i agave sirup dok ne dobijete glatku kremu. Prelijte preko kore.
- Torta se hladi u frižideru najmanje 3 sata pre služenja. Dekorišite po želji – mlevenim lešnicima, voćem ili kokosovim listićima.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?