spektakl za sva čula!

Od predjela, preko glavnog i priloga, pa sve do dezerta: 4 najlepša posna obroka koja će zasititi ceo slavski sto!

0

Svako od ovih jela miluje nepce!

Ova jela će vas raspametiti
Ova jela će vas raspametitifoto: natkinzu/Shutterstock

Gotovo da smo na polovini decembra meseca što znači samo jedno – jedna od najvećih srpskih slava Sveti Nikola je iza ćoška!

 

Kako se svake godine obeležava 19. decembra, usred Božićnog posta, na dan ove slave priprema se posna trpeza.

 

U nastavku teksta predstavljamo neobične a preukusne recepte koji pokrivaju predjelo, glavno jelo i prilog, kao i slasni dezert na kraju!

 

1. Zapečeni patlidžan punjen pečurkama i orasima

 

Sastojci:

  • 2 veća patlidžana
  • 300 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g oraha (sitno seckanih)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, bosiljak, majčina dušica po ukusu
  • 2 kašike prezli

 

Priprema:

  1. Prepolovite patlidžan po dužini i izdubite sredinu kašikom, ostavljajući oko 1 cm mesa uz koru. Posolite izdubljene polutke i ostavite ih 15 minuta da puste vodu, zatim ih isperite i osušite.
  2. U tiganju na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk i beli luk. Dodajte na kockice iseckane pečurke i unutrašnjost patlidžana, pa dinstajte dok povrće ne omekša. Na kraju umešajte orahe, prezle i začine.
  3. Napunite polutke patlidžana ovim nadevom, poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i premažite tankim slojem maslinovog ulja.
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25–30 minuta, dok patlidžan ne postane mekan i blago porumeni.

 

2. Posna musaka sa leblebijama i povrćem

 

Sastojci:

  • 500 g krompir
  • 1 tikvica
  • 200 g kuvane leblebije
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml paradajz sosa
  • 100 ml biljnog mleka
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, suvi bosiljak po ukusu

 

Priprema:

  1. Krompir i tikvicu isecite na tanke kolutove i blanširajte u vreloj vodi 5 minuta.
  2. Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk i beli luk, pa dodajte leblebije i paradajz sos. Kuvajte nekoliko minuta, a zatim začinite po ukusu.
  3. U tepsiju poređajte red krompira, zatim nadev od leblebija, pa red tikvica. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, završavajući krompirom.
  4. Napravite posni bešamel tako što ćete brašno kratko propržiti na malo maslinovog ulja, zatim postepeno dodavati biljno mleko uz neprekidno mešanje dok ne dobijete kremasti sos. Prelijte musaku ovim sosom.
  5. Pecite u rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.

 

3. Kroketi od bundeve sa posnim tartar sosom

 

Sastojci za krokete:

  • 500 g pečene bundeve (hokaido ili muškatna)
  • 150 g integralnog brašna (ili prezli)
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • So, biber po ukusu
  • Ulje za prženje

Sastojci za tartar sos:

  • 100 g posnog majoneza
  • 50 g sitno seckanih kiselih krastavaca
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica sitno seckanog peršuna

 

Priprema:

 

  1. Pečenu bundevu izgnječite viljuškom dok ne postane glatka. Dodajte muskatni oraščić, so i biber. Postepeno umešajte brašno dok ne dobijete smesu koja se može oblikovati.
  2. Oblikujte krokete u željenom obliku (kuglice ili štapići).
  3. Pržite ih u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Stavite na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.
  4. U posudi pomešajte posni majonez, kisele krastavce, limunov sok i peršun. Promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  5. Poslužite krokete uz tartar sos kao savršeni dodatak.

 

4. Torta od lešnika i urmi bez pečenja

 

Sastojci za koru:

  • 200 g mlevenih lešnika
  • 150 g urmi (očišćenih i potopljenih u toplu vodu 10 minuta)
  • 2 kašike kokosovog brašna

Sastojci za fil:

  • 200 g indijskih oraha (potopljenih u vodi 4 sata)
  • 150 ml biljnog mleka (kokosovo, bademovo ili sojino)
  • 3 kašike kakao praha
  • 3 kašike agave sirupa ili meda

 

Priprema:

 

  1. U blenderu pomešajte lešnike, urme i kokosovo brašno dok ne dobijete lepljivu smesu. Utisnite je u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Stavite u frižider.
  2. Blendajte indijske orahe, biljno mleko, kakao prah i agave sirup dok ne dobijete glatku kremu. Prelijte preko kore.
  3. Torta se hladi u frižideru najmanje 3 sata pre služenja. Dekorišite po želji – mlevenim lešnicima, voćem ili kokosovim listićima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?

 

makonda-tracker