To što ste se odrekli mesa ne mora da znači da ćete rizikovati zdravlje usled sniženog unosa proteina. Zapravo, postoji mnogo hrane biljnog porekla koja sadrži impresivne količine proteina, neophodnog za izdržljiv i jak organizam.
Trenutno je u toku Uskršnji post, najstroži i najveći u pravoslavlju, što znači da u ishrani nema mesa, što je nešto što se za vegane i vetarijance podrazumeva.
Iz kog god razloga da ne jedete meso, najveća briga može vam biti unosite li dovoljno proteina, ali to ne mora da bude tako: u biljnom svetu ima mnogo namirnica koje obiluju ovim biomolekulima i makromolekulima, neophodnim za zdravo i otporno telo.
Zašto su važni proteini?
Proteini su, zapravo, složeni molekuli sastavljeni od aminokiselina koji su zaslužni za mnogo toga u ljudskom organizmu.
U telu nalazi se toliko ćelija da nije moguće uvrditi tačan broj. Tako samo u mozgu imamo oko 86 milijardi neurona, dok svakodnevno telo odrasle osobe proizvede 300 milijardi novih ćelija.
Svaka od njih ima na hiljade različitih proteina, koji udruženo čine da ćelije normalno rade svoj "posao".
Između ostalog, proteini igraju ulogu u:
- obnavljanju organa i tkiva
- metaboličkim procesima,
- razvoju mišića
- transportu hranljivih materija i kiseonika,
- borbi protiv infekcija,
- izgradnji novih ćelija...
Koliko proteina zapravo ima u mesu?
Kada govorimo o proteinima, prva asocijacija je sočna šnicla, jer je meso najpoznatiji izvor ovih molekula, ali oni se mogu naći u mnogim namirnicama biljnog porekla.
Zapravo, mnogo biljne hrane može da se uporedi s mesom kada je reč o količini proteina koji se unose kroz ishranu. Za početak, možda će vam koristiti da vidite koliko proteina zapravo dobijamo mesom:
- piletina: 27 g proteina u 100 g mesa
- govedina: 26 g proteina u 100 g mesa
- svinjetina: 27 g proteina u 100 g mesa
- ćuretina: 29 g proteina u 100 g mesa
Zato bi moglo da vas iznenadi koliko zapravo proteina ima u hrani neživotinjskog porekla koja nije poznata kao njegov veliki izvor.
Biljni izvori proteina:
- spirulina: 57 g proteina u 100 g
- soja: 36 g proteina u 100 g
- seme konoplje: 30 g proteina u 100 g
- sejtan: 25 g proteina u 100 g
- crni pasulj: 21,6 g proteina u 100 g
- bademi: 21 g proteina u 100 g
- semenke suncokreta: 21 g proteina u 100 g
- seme bundeve: 19 g proteina u 100 g
- indijski orah: 18,22 g proteina u 100 g
- susam: 18 g proteina u 100 g
- čia semenke: 17 g proteina u 100 g
- ovsene pahuljice: 16,9 g proteina u 100 g
- orah: 15 g proteina u 100 g
- brazilski orah: 14 g proteina u 100 g
- kinoa: 13 g proteina u 100 g
- pekan orah: 9 g proteina u 100 g
- sočivo: 9 g proteina u 100 g
- grašak: 5 g proteina u 100 g
- amarant: 3,8 g proteina u 100 g
BONUS VIDEO
Vaskršnji post





