iznenadićete se

Biljni izvori proteina mogu da premaše i meso: Spisak namirnica koje se vare lakše, jedu tokom posta, a jačaju zdravlje

0

To što ste se odrekli mesa ne mora da znači da ćete rizikovati zdravlje usled sniženog unosa proteina. Zapravo, postoji mnogo hrane biljnog porekla koja sadrži impresivne količine proteina, neophodnog za izdržljiv i jak organizam.

Rižoto od kinoe, pseudožitarice koja obiluje proteinima
Rižoto od kinoe, pseudožitarice koja obiluje proteinimafoto: Sia-James/Shutterstock

Trenutno je u toku Uskršnji post, najstroži i najveći u pravoslavlju, što znači da u ishrani nema mesa, što je nešto što se za vegane i vetarijance podrazumeva.


Iz kog god razloga da ne jedete meso, najveća briga može vam biti unosite li dovoljno proteina, ali to ne mora da bude tako: u biljnom svetu ima mnogo namirnica koje obiluju ovim biomolekulima i makromolekulima, neophodnim za zdravo i otporno telo.


Zašto su važni proteini?


Proteini su, zapravo, složeni molekuli sastavljeni od aminokiselina koji su zaslužni za mnogo toga u ljudskom organizmu.

 

Proteini su neophodni u ishrani da bi telo ostalo snažno i otporno
Proteini su neophodni u ishrani da bi telo ostalo snažno i otpornofoto: New Africa/Shutterstock

U telu nalazi se toliko ćelija da nije moguće uvrditi tačan broj. Tako samo u mozgu imamo oko 86 milijardi neurona, dok svakodnevno telo odrasle osobe proizvede 300 milijardi novih ćelija.

 

Svaka od njih ima na hiljade različitih proteina, koji udruženo čine da ćelije normalno rade svoj "posao".

Između ostalog, proteini igraju ulogu u:

 

  • obnavljanju organa i tkiva
  • metaboličkim procesima,
  • razvoju mišića
  • transportu hranljivih materija i kiseonika,
  • borbi protiv infekcija,
  • izgradnji novih ćelija...

 

Koliko proteina zapravo ima u mesu?

 

Meso je najpoznatiji izvor proteina, ali nije ni jedini ni najbogatiji
Meso je najpoznatiji izvor proteina, ali nije ni jedini ni najbogatijifoto: Foodio/Shutterstock

Kada govorimo o proteinima, prva asocijacija je sočna šnicla, jer je meso najpoznatiji izvor ovih molekula, ali oni se mogu naći u mnogim namirnicama biljnog porekla.

 

Zapravo, mnogo biljne hrane može da se uporedi s mesom kada je reč o količini proteina koji se unose kroz ishranu. Za početak, možda će vam koristiti da vidite koliko proteina zapravo dobijamo mesom:

 

  • piletina: 27 g proteina u 100 g mesa
  • govedina: 26 g proteina u 100 g mesa
  • svinjetina: 27 g proteina u 100 g mesa
  • ćuretina: 29 g proteina u 100 g mesa

 

Zato bi moglo da vas iznenadi koliko zapravo proteina ima u hrani neživotinjskog porekla koja nije poznata kao njegov veliki izvor.

 

Biljni izvori proteina su raznovrsni i iz mnogih različitih i hranljivih grupa namirnica
Biljni izvori proteina su raznovrsni i iz mnogih različitih i hranljivih grupa namirnicafoto: 5PH/Shutterstock

Biljni izvori proteina:

 

  • spirulina: 57 g proteina u 100 g
  • soja: 36 g proteina u 100 g
  • seme konoplje: 30 g proteina u 100 g
  • sejtan: 25 g proteina u 100 g
  • crni pasulj: 21,6 g proteina u 100 g
  • bademi: 21 g proteina u 100 g
  • semenke suncokreta: 21 g proteina u 100 g
  • seme bundeve: 19 g proteina u 100 g
  • indijski orah: 18,22 g proteina u 100 g
  • susam: 18 g proteina u 100 g
  • čia semenke: 17 g proteina u 100 g
  • ovsene pahuljice: 16,9 g proteina u 100 g
  • orah: 15 g proteina u 100 g
  • brazilski orah: 14 g proteina u 100 g
  • kinoa: 13 g proteina u 100 g
  • pekan orah: 9 g proteina u 100 g
  • sočivo: 9 g proteina u 100 g
  • grašak: 5 g proteina u 100 g
  • amarant: 3,8 g proteina u 100 g

 

BONUS VIDEO

Vaskršnji post

 

makonda-tracker